Podeli vest

Tema ovogodišnje manifestacije “Muzeji za 10” je “Moć muzeja” jer su to mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti i inspirišu nove ideje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

muzej
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

 Vojni muzej i Medija centar „Odbrana”, dve su od ukupno 43 ustanove kulture u Beogradu koje su sinoć otvorile vrata za građane i posetioce prestonice u okviru osme po redu manifestacije “Muzeji za 10”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Ta manifestacija se održava od 14. do 20. maja 2022. u čast obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Tema ovogodišnje manifestacije “Muzeji za 10” je “Moć muzeja” jer su to mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti i inspirišu nove ideje.

Prvog dana te manifestacije posetioci su imali priliku da besplatno obiđu postavke u dve ustanove kulture Ministarstva odbrane i da uživaju u raznovrsnim sadržajima.

Kako je saopšteno, Vojni muzej ovogodišnju manifestaciju „Muzeji za 10” obeležava na dvema lokacijama.

Prva je Savsko pristanište gde posetioci mogu da vide vredne muzejske eksponate vezane za rečni vojni brod „Sava”, koji baštini u sebi muzejske eksponate sa odslikavanjem istorijata Ratne mornarice prve polovine 20. veka, a ovaj brod je 2005. postao kulturno dobro Republike Srbije.

“Na drugoj lokaciji, u gornjem gradu jugoistočnog bedema Kalemegdanske tvrđave, videćete izložbu „Ađutanti srpskih vladara” od 1835. do 1918. To je istorijski period koji je pokriven brojnim važnim i vrednim muzejskim eksponatima. Na drugom delu naše postavke je treća po redu stalna postavka pod nazivom „Četrnaest vekova borbe za slobodu” sa eksponatima koji predstavljaju lično vlasništvo pojedinih istaknutih srpskih vojskovođa i državnikaj” kaže viši kustos Marijana Jovelić.

Posetioci će moći da obiđu stalnu postavku i Galeriju Vojnog muzeja i narednih dana – 15, 17, 18, 19 i 20. maja od 10 do 17 časova. Ulaz je takođe besplatan.

U Galeriji Doma Vojske Srbije posetioci mogu da vide u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije izložbu poznatog slikara i vajara Miloša Šobajića pod nazivom “Sublimacije”, posebnu zanimljivost izložbe predstavljaju radovi iz Pariza koje beogradska publika nije imala prilike do sada da vidi.

Ta izložba će biti otvorena i posle manifestacije “Muzeji za 10” – do 2. jula 2022. godine.

Veliko zanimanje posetilaca vlada i za originalnu postavku „Rakijaart” Muzeja rakije koja je u Maloj galeriji.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, posetioci će moći da 18. maja u 13 sati obiđu zgradu Doma Vojske Srbije i upoznaju se istorijom arhitekture nekadašnje palate Ratničkog doma koja predstavlja svojevrsni spomenik kulture izgrađen u periodu od 1929. do 1932. godine.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: