Podeli vest

Novo istraživanje dokazuje da muzika leči i sugeriše da bi se u budućnosti mogla prepisati muzika koja će nam pomoći da se fokusiramo, osećamo srećnije, opustimo se i prevaziđemo tugu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

NOVI TALAS MUZIKA
Foto: Shutterstok

Istraživanje Britanske akademije za zvučnu terapiju (BAST) pokazalo je da postoji uobičajena doza muzike i otkrilo koliko dugo je pojedincu potrebno da je sluša da bi se osetio terapeutski efekat.

Poslednjih godina psiholozi su dokazali da muzika može imati pozitivan efekat na naše zdravlje, pa su istraživači sa BAST-a želeli da otkriju da li bi bilo moguće prepisati muziku koja bi nam pomogla u određenim stanjima raspoloženja.

Njihova studija, Muzika kao medicina, testirala je 7.581 učesnika i otkrila da 89 odsto veruje da je muzika neophodna za njihovo zdravlje i dobrobit, tako da nema sumnje da igra važnu ulogu u našem svakodnevnom životu.

Dok je 90,15 odsto učesnika koristilo muziku da se opusti, 81,80 odsto je koristilo muziku da bi se osećalo srećno, 46,5 odsto da procesuira i/ili otpusti tugu, a 32,53 odsto za bolju koncentraciju.

Najbolja muzika za opuštanje imala je spor tempo i jednostavnu melodiju  teksta. Slušanje ovakve muzike u trajanju od 13 minuta dovelo je do toga da se osobe koje su je slušale  osećaju smanjenje napetosti mišića, da više nemaju negativne misli, da postignu osećaj mira i zadovoljstva i da bolje spavaju.

Sa druge strane istraživanje je pokazalo da je  potrebno samo devet minuta muzike (uglavnom pesama sa pokretačkim ritmom, brzim tempom i pozitivnim lirskim sadržajem) da bi se ljudi osećali poletno.

Impresivnih 89 procenata, slušajući ovakvu muziku,  je imalo poboljšan nivo energije, 65 procenata se više smejalo, a drugi su se osećali kao da bolje  kontrolišu svoj život ili da su sposobni da „preuzmu bilo šta“ – što je ohrabrujući rezultat za medicinske stručnjake koji traže nove načine lečenja pacijenata sa mentalnim zdravstvenim problemima, kao što su anksioznost i depresija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: