Podeli vest

Šef ovog štaba Rahman Alić je za Fenu izjavio da je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE na jednom biračkom mestu u Doboju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori s
Foto: Shutterstock

Izborni dan u BiH protiču mirno, uz brojne nepravilnosti, pa su posmatrači Koalicije “Pod lupom” do 14:30 uložili 14 primedbi, a iz Operativnog štaba akcije “Opšti izbori 2022” saopšteno je da je zaprimeljeno 19 prijava koje se odnose na incidentne situacije, od kojih je jedna za krivično delo i četiri za narušavanje jeavnog reda i mira.

Šef ovog štaba Rahman Alić je za Fenu izjavio da je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE na jednom biračkom mestu u Doboju.

Precizirao je da je jedna osoba na tom biračkom mestu fizički napala službenika/posmatrača Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predelu glave.

Inače, Operativni štab akcije “Opšti izbori 2022”, zadužen za bezbednosni aspekt izbornog procesa u BiH, formiran je u sedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Opštih izbora 2022., koja je formirana od Ministarstva sigurnosti BiH.

U Operativnom štabu učestvuju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), te CIK-a BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH.

Istovremeno, na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa angažovani su i Tužilaštvo BiH i kantonalna, odnosno okružna tužilaštva, kao i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Prema podacima Koalicije “Pod lupom” na jednom biračkom mestu u Čelincu je nakratko prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira. Na osnovu prijava građana, obaveštena je policija u Vlasenici, Vitezu i Živinicama zbog pritisaka na birače. Građani takođe prijavljuju da su na biračkim mestima unapred stavljeni pečati i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano.

Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mestu u Hozićima pronađeni su, navodi se, već označeni glasački listići, pa je CIK BiH obavestio javnost da će glasanje na ovom biračkom mestu biti odloženo i naknadno održano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: