Podeli vest

Reč je o portretu Hitlera, koji se na portalu aukcije.hr oglašava više meseci, a prodaja tog “umetničkog dela”, produžena je već nekoliko puta nakon isteka više dosad održanih aukcija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

HITLER
Foto: Pixabay ilustracija

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) potvrdio je da je primio prijavu građana da se na portalu aukcije.hr. prodaje portret Adolfa Hitlera, zbog čega razmatraju podnošenje prijave nadležnim institucijama.

Reč je o portretu Hitlera, koji se na portalu aukcije.hr oglašava više meseci, a prodaja tog “umetničkog dela”, produžena je već nekoliko puta nakon isteka više dosad održanih aukcija.

”Očigledno je da još uvek postoje ljudi koji žele da imaju kod kuće na zidu sliku nekoga ko je njima očito ljubimac, ko ih oduševljava i s kojim se ideološki slažu. To su očigledno simpatizeri Adolfa Hitlera, a verovatno i njegove ideologije”, rekao je za Hinu predsednik SABA-e Franjo Habulin.

Dodao je i kako osuđuju pojavu takvih slika na internetskoj aukciji, ali i obeležja i oznaka koji su vezani za fašizam i nacizam.

”Razmotrićemo vrlo ozbiljno i primljeni predlog da se podnese prijava”, zaključio je Habulin.

Vezano za detalje prodaje Hitlerovog portreta, Hina prenosi da je u opisu ponuđača pod imenom Dadanti 2015. navedeno da se ”ova aukcija može i lično preuzeti u Splitu”.

Objašnjava se da je Hitlerov portret izrađen kombinovanom tehnikom ,tempera, mastilo, uljni pastel i ulje na hamer papiru i da je neopremljen i potpisan.

Kupac će u pošiljci ili pri preuzimanju slike dobiti podatke o hrvatskom autoru i promo materijale s više njegovih samostalnih izložbi.

Navodi se da je “lična stvar kupca u koje namene će sliku da koristi” a i da je reč o ”eksperimentalnoj prodaji u cilju ispitivanja tržišta po kome će uslediti elaborat i naučni rad iz oblasti umetničkog menadžmenta”.

”Namera slike nije podsticanje mržnje niti promovisanje političke ideologije. Jednostavno se radi o jednom od autorovih portreta istorijskih ličnosti (među kojima su i Tito, Musolini, Staljin, Pavelić, Jaser Arafat i drugi)”, stoji u opisu dela, navodi Hina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…