Podeli vest

Na inauguraciji novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, 20. maja u Podgorici, očekuje se dolazak oko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici država iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

milatović
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbednosti gostiju, za sada nemaju potvrdu o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pišu podgoričke Vijesti.

Izvinjenje zbog nemogućnosti da prisustvuju ovom događaju uputili su predsednici Slovenije Nataša Pirc Musar i Severne Makedonije Stevo Pendarovski. Još se, kažu, čeka potvrda dolaska (bošnjačkog člana) Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, dok su njegove kolege Željka Cvijanović i Željko Komšić potvrdili dolazak, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik albanije Bajram Begaj kao i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Od evropskih zvaničnika izvesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Zvanice su u prilici da još do sutra potvrde prisustvo svečanosti polaganja zakletve novog predsednika Crne Gore, rekao je izvor podgoričkih Vijesti, navodeći da je to posebno važno zbog posla koji predstoji Upravi policije, koja između ostalog treba da obezbedi i pratnju stranim gostima.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je sednicu Skupštine za subotu 20. maj u 12 sati. Inauguracija, odnosno polaganje zakletve, održava se u plenarnoj sali – koja bi trebalo da ugosti oko 200 ljudi.

Milatović polaganjem zakletve stupa na dužnost predsednika Crne Gore, a nakon inauguracionog govora, za goste će prirediti ručak u restoranu “Plantaža” – Šipčanik u Podgorici. Predveče u Vili Gorica biće održan prijem, gde će takođe domaćin biti Milatović sa suprugom, a planiran je dolazak oko 700 zvanica.

Kada je reč o obezbeđenju, Uprava policije postupiće po internim protokolima za najveći stepen bezbednosti, a konačni plan biće poznat nakon što u četvrtak bude zaključen spisak gostiju.

Ranije je nezvanično rečeno da će ulice u užem centru grada biti blokirane, kao i put ka aerodromu kada budu pristizali visoki gosti, ali se policija još nije oglašavala ovim povodom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: