Podeli vest

Na FEST-u za 10 dana trajanja održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, stiglo je 116 gostiju i prodato je 52.000 ulaznica

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fest
Foto: Pixabay

Tokom 10 dana trajanja jubilarnog 50. FEST-a održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, stiglo je 116 gostiju i prodato je 52.000 ulaznica, saopštila je direkcija Međunarodnog filmskog festivala danas na završnoj konferenciji za medije u Kombank Dvorani.

Novinarima su se danas obratili ispred FEST-a: Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, Jugoslav Pantelić umetnički direktor Festa, Damir Handanović – v.d. direktora CEBEF-a, Vanja Vuksanović, producenktinja Festa i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Producentkinja Vuksanović sumirala je festival kroz navedene uspešne brojke i konstatovala da je u pitanju ogroman uspeh s obzirom da ove godine nije bilo filmova u Velikoj dvorani Centra Sava.

Ona je takođe pomenula i dva manja “incidenta” – problema koja su se dogodila tokom trajanja festivala: prestanak rada projektora u Sali 1 Kombank dvorane 2. marta, zbog čega su pomerene i otkazane reprizne projekcije filmova „Anet”, „Dan zastave” i „Kućni pritvor”, kao i žalbe gledalaca na prevod filma „Optužba” Ivana Atala.

“Pored izvinjenja od Kombank dvorane i distributera „Cinefest” upućenim publici Festa i samom festivalu, obaveštavam vas i da će 7. marta u Kombank dvorani biti održan dodatni, besplatan dan kada će biti prikazani pomenuti filmovi u pet dodatnih termina, kao i film „Događaj” od 22 časa” – istakla je Vanja Vuksanović.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti sutra, 7. marta na blagajni Kombank dvorane, do popune kapaciteta.

Ivan Karl je istakao da je iza nas festival jubileja i festival kontinuiteta.

“Mislim da smo ga obeležili na adekvatan, simboličan i pristojan način, preko različitih aktivnosti, što će kulminirati krajem godine kada u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom budemo otvorili Muzej Festa”, istakao je Karl.

On je ocenio da će 50. Fest biti upamćen po tome što se održao u situaciji kada je pandemija korone na zalasku i sa okolnošću rata u Ukrajini.

“Ovaj Fest nije bio granica naših sposobnosti, ali jeste mera naših mogućnosti u datom trenutku” – poručio je gradski sekretar za kulturu.

Jugoslav Pantelić je naglasio da je bilo mnogo filmova koji su se dopali kritici.

“Bili ste oštri, što je jako dobro, i izvesno ste zainteresovali publiku da pogleda još neke naslove”, primetio je Pantelić.

Reditelj Gordan Matić je podsetio da je Filmski centar Srbije podržao održavanje industrijskog dela festivala “Fest Forward, te da je ove godine učestvovao najveći broj filmskih profesionalaca do sada.

“Proveli smo četiri-pet dana sa veoma značajnim ljudima iz Francuske, Norveške, Irske, Poljske, Grčke, Slovenije, Italije, dogovarajući o nekim budućim projektima koji će za par godina biti na Festu. Jedan od kolega je rekao da je ovaj “Fest Forward “bio najveće i najznačajnije okupljanje filmskih profesionalaca u Evropi, na šta treba da budemo ponosni”, zaključio je Matić.

Damir Handanović je izjavio da će i ove godine biti održan tradicionalni nastavak Festa – “PostFESTum”, te da će, u saradnji sa kompanijom „Možart”, biti održana humanitarna akcija, u kojoj će za svaku kupljenu ulaznicu za ovaj program donirati 100 dinara za kupovinu inkubatora za GAK-u.

Program “PostFESTum” će od 7. do 13. marta biti održan u salama Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda i u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping center.

Publika će moći da gleda neke od najtraženijih filmskih naslova sa ovogodišnjeg festivala, među kojima su – „Kockar”, „Vorteks”, „Heroji”, „Nitram”, „Električni život Luja Vejna”, „Gejm”, „Optužba”, „Šarlota o Džejn”, „Smrt ženskaroša”, „Suncokret”, „Superheroji”, „Zbornica”, „Belfast” i mnogi drugi.

Fest će, kako je poznato, biti zatvoren večeras u Sali 1 Kombank dvorane.

Program počinje u 19 časova dodelom nagrada, nakon čega će Simfonijski orkestar RTS, pod vođstvom Bojana Suđića, održati koncert filmske muzike čuvenog kompozitora Džona Vilijamsa (“Hari Poter”, “Ratovi zvezda”, “Supermen”, “Indijana Džouns”, “E.T. vanzemaljac”).

Pre toga, crvenim tepihom će prošetati gosti i žiri festivala među kojima su glumci Miloš Biković, Toni Gojanović i Tamara Dragičević, kao i Katarina Radivojević koja će voditi ceremoniju zatvaranja.

“Ovim zatvaranjem i koncertom filmske muzike koja budi lepe emocije, Fest šalje poruku optimizma i mira za sve”, poručio je Ivan Karl.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, mnogi partneri i sponzori FEST-a.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: