Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić danas je, na Novosadskom sajmu, svečano otvorio 54. međunarodni sajam turizma, koji je okupio 240 izlagača iz 10 zemalja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NOVOSADSKI SAJAM

“Sajam turizma sada predstavlja još jedan integralni deo slagalice uspeha Novosadskog sajma, našeg stogodišnjaka, ponosnog slavljenika velikog jubileja ove godine. Odlično je videti da se iz našeg grada, ova sajamska manifestacija uporedo odvija i na onlajn platformi i na taj način ide u čitav svet”, izjavio je Đurić.

Gradonačelnik Đurić je istakao da Novi Sad prednjači u oblasti turizma u našoj zemlji, i da je tokom protekle decenije uspeo da se izdvoji na mapi Evrope kao destinacija koju vredi posetiti, navodi se u saopštenju.

“Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na teritoriji Novog Sada od januara do septembra ove godine boravilo blizu 175.000 turista, što predstavlja porast u odnosu na isti period prošle godine za 11,1 odsto. Prema istom izvoru, u prvih devet meseci 2023. godine, ostvareno je blizu 430.000 noćenja što predstavlja porast od 6,2 procenata”, rekao je Đurić i dodao da očekuje da će do kraja godine biti ostvareno oko 600.000 noćenja.

“Kada ovu cifru uporedimo sa onom od pre samo jedne decenije, kada je broj noćenja u Novom Sadu iznosio 220.000 hiljada, uviđamo da je broj skoro tri puta uvećan za samo deset godine”, kazao je Đurić.

FOTO TANJUG/ NOVOSADSKI SAJAM

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić istakao je da Grad Novi Sad generiše gotovo 50 odsto svih dolazaka turista u Vojvodinu i koji zajedno sa Beogradom čini dve trećine dolazaka stranih turista u našu zemlju.

“Mogu istaći značajne rezultate koje postiže Fruška gora, koja je među pet planinskih destinacija u Srbiji sa svojim ‘motorom’ Vrdnikom koji je primer dobrih ulaganja i dobre sinergije između državne pomoći i privatnog sektora”, rekao je Kandić.

On je naveo da su, rukovodeći se dobrim primerom koji je dao Vrdnik, prethodnih nekoliko godina ulagali u Palić i ove godine završili spa kompleks u vrednosti od 15 miliona evra.

“Mi ćemo i u narednoj godini nastaviti da pomažemo turizam u Vojvodini. Ovom prilikom mogu da najavim da ćemo svakako u narednoj godini započeti projekat izgradnje međunarodnog turističkog pristaništa u Banoštoru u Opštini Beočin što će u velikoj meri doprineti razvoju kruzing turizma čiji je centar bio Novi Sad. Proširićemo tu delatnost, a svakako ćemo nastaviti i sa većim ulaganjima u veće infrastrukturalne projekte, ne samo u Vojvodini već u celoj Srbiji”, završava Kandić.

Regija partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Boka Kotorska, koja će biti promovisana kroz aktivnosti na štandu Crne Gore, koja je bila Zemlja partner na ovoj priredbi i 2015, 2016, 2017. i 2022. godine.

Generalna konzulka Crne Gore u Srbiji Nevenka Ćirović rekla je da je Sajam turizma prilika da se vidi koliko su dve zemlje spojene i povezane.

“Crna Gora, Srbija i Vojvodina danas su na jednom mestu. Ono što je saradnja Crne Gore i Sajma iznedrila za ove dve godine, koliko sam ja tu diplomatski predstavnik, je snažna veza među ljudima”, rekla je Ćirović i najavila izenađenja koja Crna Gora priprema povodom Nove Godine.

Generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić rekao je da je potvrđena pozicija ove sajamske kuće na međunarodnoj mapi najznačajnijih centara i organizatora poslovnih događaja.

Kroz ponude turističkih organizacija iz Crne Gore, Vojvodine i Novog Sada posetioci će moći da pronađu novu destinaciju za putovanje ili novog poslovnog patnera kroz B2B susrete, ali i novi posao kroz Dane karijere.

Sajam nudi i 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije, kao i izložbu Viminaciuma – Putevima rimskih imperatora po Srbiji.

Sajam turizma na Novosadskom sajmu traje do subote, 2. decembra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: