Podeli vest

Na najvećem opozicionom mitingu u Varšavi, koji je organizovan dve nedelje uoči izbora, okupilo se milion ljudi, prenose poljski mediji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Iz liberalne Građanske platforme (PO) kažu da bi izbori mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti.

“Dolazi velika promena. Ovo je znak velikog preporoda Poljske”, rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenela je “Gazeta viborča”.
On je dodao da dolazi prelomni trenutak za Poljsku.

“Kada vidim stotine hiljada nasmejanih lica, osetim da dolazi prelomni trenutak u istoriji naše otadžbine. Imao sam nekoliko ovakvih trenutaka ranije. Tada niko nije verovao da se ovakvi događaji, takve gužve, takve emocije mogu ponovo desiti”, rekao je lider PO.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

“Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj”, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa.
Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ