Otvaranju sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” prisustvovao je i najbolji srpski teniser Novak Đoković koji se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Novak Đoković - sajam vina
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Nakon svečanog otvaranja sajma “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, predsedniki Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Dmitar Kovačevski, Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazpović i premijerka Ana Brnaboć posetili su nekoliko štandova izlagača i probali neka od njihovih vina.

U toku obilaska štandova susreli su se i sa najboljim srpskim teniserom Novakom Đokovićem. Predsednik Srbije je tu fotografiju podelio sa pratiocima na društvenoj mreži Instagram.

Na štandu jednog proizvođaca iz Albanije koji kaže da proizvodi oko 100.000 boca godišnje, oni su probali šampanjac i nazdravili njime.

“Lepo smo ovo napravili”, ocenio je predsednik Vučić, ocenjujući prvi sajam vina Otvorenog Balkana.

Vučić je na štandu Hilandara preporučio premijerima Kovačevskom i Abazoviću da probaju.

“Probajte, ovo je vino sa Svete Gore, iz Hilandara gde prave odlična vina u tom srpskom manastiru”, rekao je Vučić i dodao da on ima kod kuće hilandarsko vino. Vučić je u razgovoru sa predsednikom Udrzuženja vinara i vinogradara Srbije Stevanom Rajtom primetio i da vino napravljeno od autohtone albanske sorte podseća na naš prokupac.

Proizvođači iz Negotina predstavili su se nekim internacionalnim i autohtonim sortama poput kabernea, i tamjanike.

Probali su vino “Kremen-kamen” za koje je Vučić ocenio da je čudesno i kojim je nazdravio sa Abazovićem i Kovačevskim.

“Lepo je suv na zadnjem nepcu”, ocenio je Vučić koji je poznat po tome da je ljubitelj kvalitetnih vina.

Na štadu proizvođača “Trijumf” iz Šumadije probali su belo vino sovinjon blan a pridružio im se i premijer Rama.

Vlasnik vinarije iz okoline Topole je rekao da je vino koje probaju izvoze u Japan.

“Izvanredno ste ovaj sovinjon naravili, stvarno da se nigde ne postidimo”, pohvalio je proizvođače predsednik Vučić.

Na štadu proizvođača iz centralne Albanije koji se bavi organskom proizvodnjom grožđa i vina od tog grožđa lideri zemalja Otvorenog Balkana probali su belo vino, autohtonu sortu, u kome nema pesticida, niti drugih hemikalija.

“Između grašca i zelenog sovinjona”, ocenio je Vučić nakon degustacije i nazdravljanja sa ostalima na albanskom jeziku.

Albanski Vinar pozvali Vučića da poseti njihovu zemlju

Albanski vinari su pozvali Vučića da ih poseti u Albaniji i proba njihove proizvode tamo gde nastaju.

Na drugom štandu albanskih vinara iz sela Šeš Vučić je rekao da Srbija ima dobra vina, ali da su joj crvena najbolja, a da Albanci imaju veliki potencijal u proizvodnji belih vina.

Na štandu vinarije Kovačević zvaničnici zemalja Balkana degustirali su šardone, osim Edija Rame koji nije bio raspoložen za još vina, pa je Vučić zaključio da se premijer Albanije “čuva za večeras”.

“Bile su neke kazne pre na fudbalskim utakmicama za alkohol. Kad sad vide na koliko sam štadova popio koliku li ću kaznu da platim”, rekao je u šali Vučih i pozvao Abazovića da iz auta donese vina iz Crne Gore da i njih probaju.

Predsednik se našalio na račun Ane Brnabić

Makedonska vibarija “Tikveš” dala je na probu svoje novo vino “Bela voda”, a Vučić je zakjljučio da je taj poznati makedonski proizvođač mnogo napredovao u kvalitetu vina i dizajnu.

“Evo šta je lepota da budeš predsednik, a ne prrmijer. Ana je morala da ide da radi, a ja ovde uživam. Njoj muka, a meni ova lepota ovde”, našalio je Vučić.

Kod štanda vinarije “Tenet” predsednik Srbije je sreo ministra Sinišu Malog i američkog ambasadora Kristofera Hila s kojima je kratko popričao.

Nakratko je u društvu Rame zatim porazgovarao sa urednicima poznatog austrijskog časopisa specijalizovanog za vinarstvo “Falstaf” za koji je rekao da je nauticajniji magazin o vinartvu, kulinarstvu i lajf stajlu na nemačkom govornom području u Auštriji, Nemačkoj i u Južnom Tirolu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: