Ministar inostranih poslova Srbije izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sporazumima koje je dogovorio u Briselu i Ohridu napravio dobru osnovu za Srbiju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Ministar inostranih poslova Srbije izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sporazumima koje je dogovorio u Briselu i Ohridu napravio dobru osnovu za Srbiju, jer je ona postala strana koja je konstruktivna i nije više na tapetu, a lopta je sada, smatra Dačić, u dvorištu Prištine.

“Od Kurtija se očekuje da odmah formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i sledeći korak je da se predstavi neka verzija Statuta ZSO. Problem je što Kurti više nema gde i zato je sada opasan ovaj trenutak. Ako Kurti neće da formira ZSO, ostaje mu jedino da zaoštri situaciju na terenu i da dođe do incidenata, hapšenja, gde bi moralo da se kaže ovo će morati da sačeka neka druga vremena”, rekao je Dačić za Tanjug.

Ističe da je Priština od početka pokušavala da relativizuje osnivanje ZSO i ako mogu da to izbegnu, kaže Dačić, oni će izbeći. Dodaje da je upravo zato apel Srbije bio – zaustavite Kurtija da ne bude kasno. Šef srpske diplomatije konstatuje da je dobro što su krenuli tehnički razgovori i što je prihvaćena Deklaracija o nestalim licima. “I nama je u interesu da se to što pre reši i to bi trebalo da se verifikuje kada se sretnu Kurti i Vučić, ja mislim u maju”, rekao je Dačcić.

Dodao je da će danas biti održana sednica Vlade Srbije, gde će biti doneta odluka o operacionalizaciji zaključaka iz Raške od pre neki dan, a to je potreba da se formira ZSO i povlačenja specijalnih jedinaca na severu.

“Priština, pod izgovorom borbe protiv korupcije, jača prisustvo na severu, što po Briselskom sporazumu nemaju pravo. Netačnim tumačenjem onoga što je dogovoreno o tablicama i postavljanjem rokova dovode do problematične situacije. Imamo razne predloge kako da se reši taj problem”, naveo je Dačić.

On naglašava da ako, zbog tablica, Priština bude oduzimala vozila, maltretirala i hapsila ljude, doći će do recipročnih mera i odgovorajućeg odgovora Beograda. Dačić kaže da je evidentno je da su Srbi uplašeni i da žele da znaju kako će Srbija stati iza njih.

“Dolazak vojske je moguć samo uz sukob sa NATO, jer Priština i ne postoji kao vojna snaga. Mi moramo da se svim silama zalažemo za mir, a da se spremamo za rat”, poručio je Dačić.

Konstatuje da je bezbednosna situacija na KiM sve teža, da je bio veliki broj ozbiljnih incidentata i da se njihov broj povećava.

“To nisu incidenti verbalnog karaktera, puca se od strane kosovske policije na Srbe, stalno neka hapšenja, podizanje tenzije i stvara se nezadovoljstvo kod Srba uz već dugogodišenje nepoverenje prema međunarodnoj zajednici. Oni se sve više obraćaju državnom rukovodstvu sa zahtevima da im se pomogne i mislim da je zato bitno da se zna šta Srbija hoće”, konstatovao je srpski šef diplomatije.

Dodao je da sada vlada, svojim zakonskim i podzakonskim merama, mora da ekonomski pomogne da ljudi ostanu na Kosovu i Metohiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: