Podeli vest

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su 17 članova organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da su izvršili više teških krivičnih dela u Srbiji i inostranstvu. Određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić rekao je da je kriminalna grupa koja je uhapšena predsednika Vučića videla kao najveću pretnju. Dvoumili su se da li da ga ubiju, ili da mu nanesu duševnu bol, tako što bi mu ubili dete, rekao je Cmolić.

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su 17 članova organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da su izvršili više teških krivičnih dela u Srbiji i inostranstvu. Određeno im je zadržavanje do 48 sati.

Sumnja se da su ubili tri osobe, a da su pet osoba pokušali da ubiju.

Nezvanično, uhapšeni su pripadnici kriminalne grupe “Vračarci”, koja je delovala po nalozima Kavačkog klana i bila predviđena za napade i na najviše državne funkcionere u Srbiji.

Načelnik SBPOK-a Ninoslav Cmolić rekao je za RTS da tragovi do kojih su došli za više od godinu dana pokazuju da su planirali ubistvo predsednika Vučića.

“Jasno se vidi da im je cilj da ubiju predsednika Vučića. Njega vide kao osnovnu pretnju i idu toliko daleko da u tom planiranju razmišljaju da li je bolje njega ubiti, ili mu naneti što veću duševnu bolu tako što bi mu ubili dete”, rekao je Cmolić za RTS.

Za Nikolu Vušovića, koji se smatra da je vođa “vračarskog” klana javnost zna od ranije – mediji su pisali da je blizak saradnik Veljka Belivuka, “srpska veza” crnogorskog “kavačkog klana”, odnosno jedan od najbližih saradnika vođe kavčana Radoja Zvicera. Prethodnih dana Zvicer je, prema svedočenju okrivljenog saradnika u predmetu Belivuk, planirao atentat na predsednika Srbije.

Cmolić je rekao da se sama prepiska, odnosno materijal koji dobijaju od Evropola, putem međunarodne pravne pomoći potvrđuje i dobija zakonsku snagu.

“Mimo toga posedujemo operativna saznanja, informacije do kojih dolazimo radom na terenu. Upoređivanjem njih, dolazimo do tačnih podataka na koji način je to trebalo da bude, ko su ljudi upleteni, o kojoj cifri se radi, tako da nemamo samo posredne dokaze, imamo i neposredne, a mimo toga i živu reč. Okrivljeni ili svedoci saradnici koji potvrđuju ono do čega dolazimo”, istakao je Cmolić.

Deo osumnjičenih nalazi se u bekstvu, u Španiji i Dominikanskoj Republici. Načelnik SBPOK-a kaže da nemaju saradnju s Dominikanskom Republikom, kao i da je Nikola Vušević tamo bio lišen slobode po crvenoj Interpolovoj poternici i da mu je tada određen imigracioni pritvor iz kog je on volšebno nestao.

“Imamo izuzetnu saradnju sa evropskom policijom, pogotovo sa holandskom, francuskom i španskom, ali van Evrope nemamo dobru saradnju”, zaključio je načelnik SBPOK-a.

Uhapšeni planirali napad na najviše državne funkcionere

U jutrošnjoj akciji policije, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i u saradnji s Evropolom, uhapšeno je 17 ljudi, pripadnika organizovane kriminalne grupe tzv. Vračarci osumnjičenih za više krivičnih dela teško ubistvo, saopštilo je Tužilaštvo.

Ovu grupu je finansirala organizovana kriminalna grupa “Kavači” i bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere, navodi Tužzilaštvo.

“Vračarce” predvode N.V. i U.P, a u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, SBPOK, UKP – PU za Grad Beograd, SAJ, Žandarmerije MUP-a, danas su u ranim jutarnjim satima uhapšeni

L.C, I.B, D.M, N.B, V.M, N.M, S. M, A.M, N.K, N.T, M.T, J.B, Đ. K, N. J, A.N, N.V. i D.N, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346. KZ RS i više krivičnih dela teško ubistvo iz čl. 114. KZ RS.

U toku je pretres na preko 50 lokacija uključujući i više putničkih motornih vozila.

Oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

Ova organizovana kriminalna grupa je vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo organizovane kriminalne grupe tzv. Kavači na čijem čelu su R.Z. i S.K.

Grupa “Vračarci” je delovala po nalozima OKG “Kavači” u Srbiji i inostranstvu, saopštilo je Tužilaštvo.

U prethodnom periodu je nekoliko pripadnika ove organizovane kriminalne grupe uhapšeno u inostranstvu.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: