Podeli vest

Crnogorski MUP i nadležni u BiH upozorili su građane na moguće ekstremne meterološke pojave i pozvali ih da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj situaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kiša
Foto: Pixabay

Crnogorski Direktorat je obaveštenje poslao svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Kako se navodi, prema informacijama Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, očekuje se ciklonska aktivnost na području Crne Gore u južnim-primorskim i centralnim delovima, večeras (tokom noći petak na subotu) i u subotu.

Očekuje se kratkotrajna jaka kiša, sa uslovima za lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vetar posebno u višim predelima na severu i na primorju kratkotrajno olujni udari južnog vetra.

Moguće je, kažu, i kraktkotrajno podizanje nivoa mora sa jakim talasima.

“Zbog očekivane kratkotrajno intezivne kiše, u centralnim i južnim predelima, potencijalno su mogući bujični problemi prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama”, navodi se u saopštenju.

I u BiH se tokom noći očekuje više padavine, što će dovesti do blagog porasta vodostaja i na pojedinim područjima izlivanja reka iz korita.

Očekivana količina padavina u većem delu zemlje između 15 i 30, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Nadležne agencije su se oglasile i zbog postojanja mogućnosti da na određenim područjima dođe do izlivanja reka, odnosno na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na celom vodnom području reke Save u Federaciji BiH.

Iz ove agencije su sugerisali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlašćenjima, a službama koje provode mere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz reke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama, navodi se, između ostalog, u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ