Podeli vest

Cene nafte porasle za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto: Shutterstock

Cene nafte su porasle noćas za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+ da ostane pri smanjenju proizvodnje uoči ograničenja cena i zabrane uvoza ruske nafte morskim putem u Evropsku uniju.

Istovremeno, pojavili su se pozitivni signali u pogledu potražnje za gorivom, jer je više kineskih gradova tokom vikenda ublažilo kovid ograničenja, ali je popuštanje tih mera od grada do grada unelo konfuziju širom zemlje.

Nafta Brent za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) nastavila je uspon i trgovala se jutros u 4:30 časova na azijskim berzama u porastu za 72 centa ili 0,8 posto, na 86,29 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 70 centi ili 0,9 procenata, na 80,68 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, dogovorila se u nedelju da se pridržava svog oktobarskog plana o smanjenju pumpanja za 2,0 miliona barela dnevno (bpd) do 2023.

Analitičari kažu da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga EU na uvoz i odluke Grupe sedam (G7) o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, pri čemu Rusija preti da će smanjiti isporuke bilo kojoj zemlji koja prihvati odluku G7.

EU će morati da zameni rusku naftu snabdevanjem sa Bliskog istoka, iz zapadne Afrike i SAD, što će postaviti neki donji prag cena u bliskoj budućnosti, kaže En-Luiz Hitl, potpredsednica u kompaniji Vud Mekenzi.

“Cene su trenutno pod pritiskom očekivanja sporog rasta tražnje, uprkos evropskoj zabrani uvoza i utvrđenoj gornjoj granici cene G7 za rusku naftu.

Prilagođavanje zabrani EU i ograničenju cena verovatno će privremeno podržati cene nafte”, rekla je Hitl.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: