Podeli vest

Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji povećane su od danas zbog bojazni od novog potresa na globalnim finansijskim i energetskim tržištima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

berza
Foto: Shutterstock

Na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cene energenata, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra, a značajno povećanje cena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Predsednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od završetka Drugog svetskog rata upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti svom silinom svog ogromnog vojnog arsenala ukoliko Zapad nastavi, kako je doslovno rekao, “sa nuklearnom ucenom”.

“Misljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena”, ukazali su analiticari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper, ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju, sinergetski su doprineli globalnim tržišnim potresima.

U međuvremenu tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi se očekuje skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: