Podeli vest

Premijera britansko-japanskog filma “Američki zec” reditelja Patrika Dikinsona biće održana večeras u 19.30 u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, u okviru 52. FEST-a, najavio je deo autorske ekipe u susretu sa medijima u Mts Dvorani.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

U današnjem druženju s medijima učestvovali su Dikinson i britanska producentkinja srpskog porekla Gabriel Tana.

U publici je bio prisutan i njen otac, čuveni Den Tana, odnosno Dobrivoje Tanasijević (88), srpsko-američki producent, glumac, ugostitelj i sportski radnik.

U filmu nakon smrti supruge, Kenzaburo i njegov sin Toši dobijaju neočekivano pismo. Akiko, njihova supruga i majka, traži od njih da pospu njen pepeo na mestu koje je najviše volela kao dete – jezero Vindermir u Engleskoj.

I tako njih dvojica zajedno sa Tošijevom ženom i ćerkom, putuju iz Japana u Englesku da voljenoj supruzi i majci ispune poslednju želju.

Ipak, prilično kompleksna i teška veza oca i sina preti da preokrene njihovo putovanje.

“Japan je zaista fascinantna zemlja i kada odete tamo prvi put, deluje vam da je to drugačija kultura, država, stil života i da su ljudi nešto različiti od vas. Onda shvatite da oni imaju slične misli u glavi, srce, dušu i gotovo iste probleme. Tako da u suštini nema razlike kada posmatrate jednu srpsku, britansku ili japansku porodicu”, rekao je Dikinson, britansko-irski scenarista i reditelj, koji je studirao kinematografiju Japana na Univerzitetu Oksford i Univerzitetu Vaseda u Tokiju (Japan).

Nakon što je živeo u Japanu, studirao je režiju na AFI konzervatorijumu, gde je snimio nekoliko kratkih filmova kao “Usagi-San” (2013), laureat BAFTA nagrade, prikazan na više od 30 festivala širom sveta.

Kako je objasnio, “Američki zec” (2023) je inspirisan njegovim ličnim pričama iz Japana i Engleske, kao njegov dugometražni debi.

“Veoma mi je prijalo da živim, studiram i snimam film u Japanu. Ima naravno drugačijih odnosa i postupaka, kao recimo moj prvi susret sa porodicom u Japanu kod koje sam živeo.

Otac te porodice kada me je video, samo me je šakom lupio po stomaku i uzviknuo da moram da jedem više, kako sam mršav. I insistirao da se najedem junetine, čini mi se da i dalje na stomaku imam ‘šlauf’ od njihove kuhinje”, prisetio se britanski reditelj Dikinson.

On je naveo da je odnos oca i sina takav da su obojica izuzetno glasni i temperamentni, i da je nivo zvuka i frekvencije glasova “sigurno drugačiji nego kod očeva i sinova u Srbiji”.

Uloge tumače Kiaran Hinds, Ajof Hinds, Lili Frenki, Rio Nišikido, Tae Kimura, Rin Takanaši, dok autorsku ekipu čine direktor fotografije
Mark Volf, montažer Endi Jadavji, kompozitor muzike Stefan Gregori.

Produkciju potpisuju “Brouhaha Entertainment”, “MBK Productions”, “Magnolia Mae Films”, “Written Rock Films”.

Producentkinja Gabriel Tana je rekla da je uvek volela japansku kinematografiju, tako da je ulaskom u ovaj projekat zapravo napravila ljubavno pismo i omaž Japanu.

Tana je istakla da je odmah pristala da uđe u realizaciju filma kada joj je reditelj Dikinson ponudio scenario, jer je “priča o porodici uvek univerzalna”.

Ostvarenje “Američki zec” osvojilo je na festivalu u Rimu Nagradu za najbolji debitantski film.

Film je bio prikazan na festivalima u Istanbulu, Hong Kongu, Sidneju i krenuo je u distribuciju po Americi.

Gabriel Tana će sutra na FEST-u predstaviti i drugi film koji je skoro producirala – “Kraljičina igra” (Velika Britanija-SAD) reditelja Karima Ainouza.

Osim premijere večeras, “Američki zec” će se prikazivati sutra i 26. februara u bioskopu Cineplexx u TC Ušće, kao i 27. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Distributer je domaća kuća MCF MegaCom Film, tako da će nakon FEST-a biti u bioskopima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: