Podeli vest

Najmanje 100 slonova uginulo je zbog suše u proteklih nekoliko nedelja u Hvangeu, najvećem nacionalnom parku Zimbabvea.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Privilege Musvanhiri/IFAW via AP

Vlasti Zimbabvea upozoravaju da bi još slonova moglo da ugine, jer prognoze ukazuju na nestašicu kiše i porast temperatura u delovima ove zemlje na jugu Afrike, uključujući u nacionalnom parku Hvange.

Kako prenosi AP, tela uginulih slonova “jezivi su pokazatelj” onoga što vlasti za zaštitu diviljih životinja i konverzatorske grupe nazivaju “uticajem klimatskih promena i vremenskog fenomena El Ninjo”.

Međunarodni fond za dobrobit životinja upozorio je da su slonovi i druge životinje ugroženi. “El Ninjo pogoršava ionako strašnu situaciju”, rekao je portparol Uprave za nacionalne parkove i divlje životinje Zimbabvea Tinaše Faravo.
Faravo je naglasio da su najviše pogođeni mladi, stari i bolesni slonovi, koji ne mogu da prelaze velike udaljenosti da bi pronašli vodu i istakao da je slonu prosečne veličine potrebno da dnevno unese oko 200 litara vode.

El Ninjo je prirodni vremenski fenomen, koji se ponavlja, i dovodi do zagrevanja delova Pacifika, čime utiče na vremenske obrasce širom sveta.
Studije pokazuju da je moguće da klimatske promene ojačavaju El Ninjo, što dovodi do ekstremnijih posledica.

Vlasti Zimbabvea strahuju od ponavljanja 2019. godine, kada je više od 200 slonova u Hvangeu uginulo tokom velike suše. U nacionalnom parku Hvange nalazi se oko 45.000 slonova, kao i više od 100 drugih vrsta sisara i 400 vrsta ptica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: