Podeli vest

Najniži nivo prodaje električnih vozila Tesla Inc proizvedenih u Kini zabeležen je u decembru mesecu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tesla 3
Foto: Shutterstock

U decembru je ostvaren najniži nivo prodaje električnih vozila Tesla Inc proizvedenih u Kini – 55.796, podaci su Udruženja automobila Čajna pasendžer (CPCA).

To je pad od 44 odsto u odnosu na novembar i 21 odsto manje nego godinu dana ranije, kada je američki proizvođač automobila smanjio proizvodnju i snizio cene vodeći se rastućim zalihama zbog deo proizvodnje u Teslinoj fabrici u Šangaju obustavljen zbog nadogradnje proizvodnih linija.

Akcije Tesle pale su za gotovo 5 odsto u današnjem jutarnjem trgovanju, a akcije su izgubile više od 70 odsto na vrednosti od novembra 2021. CPCA podaci pokazali su da je tokom cele 2022. godine, američki proizvođač automobila isporučio 50 odsto više vozila napravljenih u fabrici u Šangaju u poređenju sa 2021. godinom.

Isporuke su porasle za 40 odsto prošle godine, čime nije ostvaren godišnji plan izvršnog direktora Ilona Maska od 50 odsto.

Tesla je najviše smanjila proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju između od 24. decembra do 2. januara, u sklopu napora za smanjenje proizvodnje, preneo je ranije Rojters.

Agencija prenosi i da je decembarska prodaja Teslinog kineskog rivala BID u Kini bila četvrostruko veća i iznosila je 234.598 električnih automobila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: