Podeli vest

Jedan od blokova u nuklearnoj elektrani Zaporožje pogođen je artiljerijskom granatom tokom nedavnog bombardovanja objekta od strane ukrajinske vojske, tvrde vojno-civilne vlasti u Energodaru, gde se ovo postrojenje nalazi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaporožje elektrana nuklearna
Tanjug/ AP Photo/File

“Jedan od ispaljenih hitaca je pogodio agregat i to je bila artiljerijska granata. Imao sam fotografiju toga. Ovaj agregat trenutno nije u funkciji”, saopštio je načelnik uprave Energodara Aleksandar Volga ne precizirajući datum incidenta, prenosi agencija TAS S.

On je rekao i da je sistem bezbednosti svih blokova u nukleranoj elektrani Zaporožje takav, da se ne može poremetiti samo jednim udarcem, ali da su potrebne brze odluke s obzirom na ovaj razvoj događaja.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je u četvrtak posetio elektranu u Zaporožju kako bi procenio materijalnu štetu na objektu i operativne sposobnosti bezbednosnih sistema u nuklearki.

Nakon inspekcije u Zaporožju, direktor IAEA Rafael Grosi je rekao novinarima da su stručnjaci izvršili početnu procenu, videli “ključne stvari”, kao i da planiraju da ostanu, navodi TAS S.

Energodar, gde se nalazi ukrajinska elektrana u Zaporožju, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, pod ruskom kontrolom je od marta, a bio je meta granatiranja poslednjih nekoliko nedelja i obe strane optužuju drugu za ove napade.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: