Podeli vest

Najnovija eksplozivna varijanta korona virusa – XBB.1.5- Kraken, širi se svetom velikom brzinom, a sprema podacima Svetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KORONA
Foto: Pixabay

Svi znaju imena glavnih varijanti COVID-a kao što su Alpha, Delta i Omicron. Ali prošle godine, virusna evolucija se promenila, zamutivši vodu, kao i imena glavnih varijanti.

Umesto da stvara potpuno nove varijante, COVID je počeo da se razvija unutar samog Omikrona – vrtoglavom brzinom.

Najnovija eksplozivna varijanta korona virusa – XBB.1.5, širi se svetom velikom brzinom, a sprema podacima Svetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije.


Zasad se zna da je novi soj, poznat i kao kraken, otkriven je u najmanje 29 zemalja, nakon što se prvi put pojavio u Njujorku 22. oktobra, preneo je “Dejli mejl”.

Profesor dr Rajan Gregori, profesor biologije na Univerzitetu Guelph u Ontariju u Kanadi, koji je dao ime novom soju po mitskoj
dzinovskoj hobotnici kod starih Nordijaca, kaže da Kraken nalazi način da zaobidje imunološki odgovor kako od vakcina tako i od prethodno preležanih infekcija.

Iako je vrlo zarazan, eksperti navode da je soj zapravo “rođak” omikrona i da je relativno blag kao i prethodnik.

Zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji je rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u “riziku od kolapsa”, piše “Dejli mejl”.

Britanski naučnici smatraju da je verovatno – iako nije sigurno, da će XBB.1.5. izazvati novi talas kovida 19 do kraja januara. Ali, prema rečima profesorke Vendi Barkli sa Imperijal koledža u Londonu, nema dokaza da XBB.1.5. može masovno da poremeti zaštitu koju pružaju vakcine protiv kovida 19, rekla je ona za BBC.

Kakva je situacija u Srbiji?

Kraken u Srbiji još uvek nije zvanično zabeležen, što ne znači da ga zasigurno nema.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za Nova S da smatra da je ovaj virus već u Srbiji i dodao da je najveći problem u brzini njegovog širenja.

“Verovatno da je već i u Srbiji. Kod nas ima oko 50 sojeva, ali je učestalost Krakena još uvek niska“, rekao je Radovanović.

“Problem sa krakenom je što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči. Ja ne radim te predikcije, ali stručnjaci koji se time bave procenjuju da u Srbiji može da bude dominantan u februaru“, rekao je Radovanović i podvukao da novi soj ne izaziva težu kliničku sliku.

Kako se zaštititi od Krakena?

Stručnjaci iz SZO kažu da preporuke zaštite od Kraken soja korona virusa ostaju iste kao i od ostalih sojeva. Make, redovno pranje ruku, distanca i ostanite kod kuće ukoliko ste zaraženi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: