Podeli vest

Vojvodstvo Lankaster, u vlasništvu britanskog kralja Čarlsa, saopštilo je da će prebaciti u etičke investicione fondove više od 100 miliona funti, uključujući sredstva koja su prikupljena od preminulih osoba u okviru arhaičnog sistema “bona vacantia”, koji podrazumeva da se, po zakonu, imovina bez vlasnika prenosi na kralja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ČARLS
Foto: Tanjug/Yui Mok/Pool Photo via AP/File

Ova najava Vojvodstva Lankaster usledila je nakon što je istraga Gardijana pokazala da imanje u vlasništvu britanskog kralja koristi sredstva osoba koje su preminule na severozapadu Engleske, a nisu ostavile testament niti imaju najbliže rođake.

Vojvodstvo je priznalo da se neki prihodi, prikupljeni na ovaj način, koriste za finansiranje obnove “javnih i istorijskih dobara”, nakon što je Gardijan objavio da se pojedina sredstva tajno koriste za renoviranje imanja u vlasništvu kralja, koja se iznajmljuju radi profita.

Vojvodstvo Lankaster bori se i sa odvojenim pitanjima oko upravljanja drugim delom “bona vacantia” fondova, koji se daju njegovim dobrotvornim organizacijama, dodaje Gardijan. Kako navodi, dve takve dobrotvorne organizacije koristile su sistem “bona vacantia” za formiranje velikih zadužbinskih fondova, u vrednosti od više od 40 miliona funti.

Na računima ovih organizacija navodi se da “ne postoje posebna ograničenja za investicioni portfolio u pogledu etičkih, društvenih ili ekoloških pitanja (ESG)”, iako se onima koji upravljaju investicijama savetuje da takva pitanja “uzmu u obzir”.

Vojvodstvo Lankaster, koje je ranije ove nedelje kontaktirao Gardijan, prvobitno je odbilo da se izjasni o tome da li su njegove dobrotvorne organizacije uložile u bilo koju kompaniju koja se bavi naftom, gasom, duvanom ili rudarstvom. Međutim, kasno u petak, portparol imanja je najavio promenu politike.

“U skladu sa kraljevom dugogodišnjom podrškom etičkom ulaganju, Vojvodstvo Lankaster je započelo proces prenosa svog investicionog portfelja u ESG fondove. Očekuje se da će ovaj proces biti završen do kraja finansijske godine“, rekao je portparol. Vojvodstvo prikuplja sredstva “bona vacantia” od građana drevog palatin okruga Lankašir, što je teritorija koja obuhvata Lankašir i delove Merzisajda, Velikog Mančestera, Češira i Kambrije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: