Podeli vest

Građani iz cele Srbije koji su se registrovali na platformu “Budi deo plana” dobili su prva obaveštenja o aktuelnim izmenama planskih dokumenata grada Kragujevca, na koja primedbe mogu da podnesu do 7. maja, saopšteno je iz NALED-a uz objašnjenje da je ovo prvi put da je javnost na ovakav način uključena u prostorno i urbanističko planiranje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ceo projekat, kako se dodaje, predstavlja važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor.

Platforma je puštena u rad pre tri meseca i njome građani osim što dobijaju informaciju o inicijativi da se neki plan menja ili usvaja, sada imaju i prostor gde mogu da se edukuju kako bi bolje razumeli čemu služi plan, kakav je sistem planiranja i zašto treba da se uključe.

Prema rečima vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u Jasmine Radovanović, rezultati istraživanja koje je paralelno sprovedeno, pokazalo je da većina ispitanika misli da nije dovoljno uključena u planski proces.

“S jedne strane imamo 90 odsto građana koji smatraju da postupak donošenja planskih dokumenata treba da se digitalizuje i učini transparentnijim, a sa druge dve trećine lokalnih samouprava koje žele da unaprede komunikaciju, kako bi gradili poverenje između građana i institucija”, rekla je ona.

Prema aktuelnim propisima, primedbe na izmene planskih i urbanističkih dokumenata mogu se podnositi isključivo pisanim putem, na pisarnicama lokalnih samouprava ili putem pošte.

Zbog toga se često dešava da dokumentacija ne stigne u predviđenom roku do nadležnih organa, troši vreme građanima da odlaze na šaltere, a najčešće nemaju ni informaciju da su izmene planova u toku, jer se objavljuju u dnevnoj štampi, službenim glasilima ili na sajtu lokalnih samouprava.

Direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Srbije Đorđe Milić je rekao da će se u narednim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, urediti i pitanje elektronskog slanja primedbi tokom javnog uvida, kao i u Uredbi o razmeni podataka, kako bi kompletna planska dokumentacija prešla u digitalni format.

“Pilot projekat sproveden u Kragujevcu daje dobru osnovu da do kraja 2026. najveći deo planskog procesa bude u elektronskom formatu, od dokumentacije, preko javnog uvida i podnošenja primedbi, do usvajanja dokumenata. Ukoliko bi se platforma povezala na portal eUprava, građani koji su registrovani mogli bi automatski, preko svog eSertifikata da potpisuju i podnose primedbe”, istakao je on.

Dodao je da bi na osnovu preporuka i rezultata projekta sprovedenog u Kragujevcu mogla da se aktivira radna grupa za izradu koncepta eProstora.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić je rekao da je grad Kragujevac i do sada sve odluke objavljivao na zvaničnom sajtu i u Službenom listu, ali da je to podrazumevalo da građani svakoga dana moraju da ulaze na sajt.

“Zahvaljujući platformi sada svako ko želi dobija obaveštenje čim se pokrene incijativa za izmenu plana, zatim tokom ranog javnog uvida i javnog uvida, pa mogu i da odu na sajt i vide plan, bez obaveze da svaki dan ulaze kako ne bi nešto propustili, čime se povećava transparentnost rada lokalne samouprave”, rekao je Ružić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: