Narodna i DS u budućem sazivu parlamenta, “nastupiće” u odvojenim poslaničkim klubovima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Parlamentarni izbori 2022
Skupština RS, Shutterstock

Narodna stranka i Demokratska stranka, koje su na izbore izašle u koaliciji “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, u budućem sazivu parlamenta, “nastupiće” u odvojenim poslaničkim klubovima, kao što je predviđeno koalicionim sporazumom uoči izbora, kažu potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Sindikat Sloga saopšstili su prethodno da će u Skupštini Srbije nastupaju zajedno u okviru jednog poslaničkog kluba.

Dogovor o odvojenim poslaničkim klubovima definisan je koalicionim sporazumom, a razlog je što više klubova poslanika, znači i više vremena u parlamentu, kažu sagovornici Tanjuga.

“To je pre izbora dogovoreno i precizirano, i nije rezultat nikakvog neslaganja. Više je razloga, a jedan je što onda imate više vremena i minuta. Šef poslaničkog kluba ima na raspolaganju da govori 20 minuta”, navodi Rakić.

Ona je dodala i da su koaliciju “Ujedinjenih” činile stranke i pokreti koji se razlikuju ideološki, na neke stvari gledaju drugačije, pa će to doći do izražaja u parlamentu.

Poslanički klub Narodne stranke brojaće 12 poslanika, a šef će biti potpredsednik Narodne Miroslav Aleksić, koji kaže da će se o članstvu poslanika u odborima i radnim telima skupštine odlučiti kada se saziv bude konstituisao.

Aleksić je rekao i da su oni već na prvoj sednici tražiti raspravu o paketu kriznih mera za ublažanjanje posledica po životni standard građana, a poslanici Narodne predlagaće, kaže, zakone koji se tiču privrede, poljoprivrede, ali i korupcije, ekologije i zaštite životne sredine.

“Jedan od prvih zakona koji ćemo predložiti, biće o zabrani iskopavanja litijuma i drugih metala koji ugrožavaju zdravlje ljudi i životnu sredinu”, rekao je Aleksić.

Dodaje i da je “neverovatno” da u ovom kriznom trenutku još nije konstituisan novi saziv, i da je Srbija “jedina zemlja u kojoj izbori traju po nekoliko meseci”.

To, kaže, znači da ćemo vladu imati na jesen, što vidi kao problem, i zato smatra da bi stranke koje su dobile većinu trebalo što pre da krenu u razgovore i dogovore, kako bi se što pre formirale institucije, koje treba da odgovore na krizu.

Demokrate će imati 10 poslanika u parlamentu, a prema rečima potpredsednice DS Dragane Rakić, još uvek se u stranci nisu dogovarali ko će biti šef poslaničkog kluba, ali će to najverovatnije biti predsednik DS Zoran Lutovac.

“Radićemo u službi građana, kritikovaćemo loše zakone, predlagaćemo bolja zakonska rešenja i trudićemo es da vratimo integritet parlamentu”, rekla je Rakić.

Na pitanje sa kim će sarađivati u novom sazivu parlamenta, ona je rekla da će to svakako biti sa kolegama iz koalcije, ali i sa drugima, a pre svega, sa koalicijom Moramo.

Aleksić je naveo da će Narodna sarađivati sa svim opozicionim strankama koje se, kaže, “pokažu kao istinska opozicija”, i da je njihova “crvena linija” za saradnju da stranke na bilo koji način ne pomažu, javno ili tajno, vlasti.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: