Podeli vest

Naučnici NASE otkrili su pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb debeli sloj atmosfere oko stenovite planeta dvostruko veće od Zemlje, poznate kao 55 Cancri-e, pokazuje istraživanje naučnika NASA laboratorije za mlazni pogon objavljeno u časopisu ”Nature”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: pixa bay

Planeta 55 Cancri-e je super Zemlja, što je naziv za planete koje su veće od Zemlje, ali manje od Neptuna.

Ona je među nekoliko stenovitih planeta van Sunčevog sistema sa atmosferom sastavljenom od ugljen-dioksida i ugljen-monoksida.

Temperature ključanja na ovoj planeti, koje mogu dostići čak 2.300 stepeni Celzijusa, znače da je malo verovatno da na njoj postoji život, prenosi ABC njuz.

Naučnici kažu da je ovo otkriće obećavajući znak da bi mogle postojati i druge takve stenovite planete sa gustom atmosferom koje bi mogle biti gostoprimljivije.

Egzoplaneta udaljena 41 svetlosnu godinu je osam puta teža od Zemlje i kruži oko svoje zvezde Kopernik toliko blizu da ima stalne dnevne i noćne strane.

Površina Cancri-e je pokrivena okeanima magme, a da bi identifikovali sastav njene atmosfere, istraživači su proučavali snimke Vebovog svemirskog teleskopa pre i nakon što je planeta prošla iza svoje zvezde.

Odvojili su svetlost koju emituje planeta od one one koju emituje zvezda i koristili podatke za izračunavanje temperature planete.

Gasovi iz okeana magme mogu igrati ključnu ulogu u održavanju stabilne atmosfere.

Istraživanje ove super Zemlje takođe može dati tragove o tome kako su Zemlja i Mars mogli prvo da evoluiraju sa okeanima magme koji su se od tada ohladili, kažu naučnici.

Renju Hu, planetarni naučnik u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon, koji je vodio istraživanje, zaključio je da je ovo retka prilika za istraživače da prouče ovu fazu u evoluciji planete.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: