Podeli vest

Ako su ekstremni izazovi vaša šolja čaja,NASAima savršenu priliku za vas. Svemirska agencija je u petak pozvala volontere da učestvuju u njenoj drugoj godini simulirane misije na Mars. Misija počinje sledeće godine, a ovo su izazovi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

nasa
Foto: Tanjug/Bill Ingalls/NASA via AP

Tokom trajanja misije, koja će početi u proleće 2025., četiri izabrana člana posade biće smeštena u 3D štampanom staništu od 1.700 kvadratnih stopa u Hjustonu. NASA prihvata prijave na  CHAPEA vebsajtu  od sada do 2. aprila.

Odabrani će dobijati i platu, ali NASA nije javno istakla koliko će učesnici dobiti novca.

Stanište Mars Dune Alpha u NASA-inom svemirskom centru Džonson dizajnirano je da simulira kakav bi život mogao izgledati za buduće istraživače na crvenoj planeti, gde je okruženje surovo i resursi će biti ograničeni.

Tamo trenutno živi i radi posada kao deo prve misije CHAPEA, koja je do sada obavila više od polovine svog 378-dnevnog zadatka. Tokom svog boravka, volonteri će, između ostalog, obavljati poslove održavanja staništa i uzgajanja useva. Moraće da simuliraju i svemirske šetnje.

Da bi bili uzeti u obzir, kandidati moraju biti državljani SAD od 30 do 55 godina, dobro govoriti engleski i imati master diplomu u oblasti STEM, plus najmanje dve godine profesionalnog iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dve godine raditi na doktorskom programu STEM.

Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalifikuju.

CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za program, od kojih je prva počela 25. juna 2023.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: