Podeli vest

NASA će poslati grupu robota sa veštačkom inteligencijom na Mesec i zamoliti ih da izaberu svog sopstvenog vođu kako bi obavljali misije bez ljudske intervencije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

nasa
Foto: Pixabay

Tri minijaturna rovera trebala bi biti lansirana sledeće godine i spustiće se na lunarnu površinu sa sonda putem užadi.

Njihov zadatak je mapiranje regije Reiner Gamma na Mesecu u 3D, koristeći kamere i radar za prodiranje zemlje, ali će to, po prvi put, obaviti bez ljudskog uplitanja, poše američki Telegraf.

Nakon što dobiju početne instrukcije o tome gde da idu od kontrolora misije na Zemlji, roveri su programirani da izaberu vođu koji će dodeljivati zadatke za njihov projekat mapiranja.

Svaki rover sa četiri točka zatim će koristiti veštačku inteligenciju kako bi odredio najbolji i najsigurniji način za završetak svog lično dodeljenog zadatka.

“Jedina instrukcija je, na primer, ‘Istražite ovu regiju’, i roboti će sami rešiti sve ostalo: kada će voziti, kojim putem će ići, kako će manevrisati oko lokalnih opasnosti”, rekao je Žan-Pjer de la Krua, glavni istraživač programa CADRE (Kooperativno autonomno distribuirano istraživanje robota) u laboratoriji za mlazni pogon Nase u južnoj Kaliforniji.

“Samo im saopštite cilj na visokom nivou, a oni moraju da odrede kako će ga ostvariti.”

Pod programom Artemis, ljudi trebaju da se vrate na Mesec 2025. godine, a Nasa planira da uspostavi bazu na lunarnoj površini sa koje će sprovoditi naučna istraživanja i učiti o životu van Zemlje kako bi se pripremili za putovanje na Mars.

Roboti će verovatno biti od ključnog značaja za pomoć astronautima u istraživanju opasnih ili teško dostupnih područja, ili pronalaženju ključnih resursa kao što su led, građevinski materijali i skloništa.

Nasa se nada da će izgradnja rovera koji deluju kao tim omogućiti brzo donošenje odluka bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Roboti, svaki veličine putnog kofera, trebaju se ukrcati na Nasin lander CLPS (Komercijalne lunarne usluge za teret) sledeće godine kao deo tehnološke demonstracije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: