Podeli vest

NASA-in James Webb, svemirski teleskop možda je naišao na preliminarne dokaze koji sugerišu znakove života na udaljenoj egzoplaneti K2-18b.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Pixabay

Teleskop je možda detektovao prisustvo molekula poznatih kao dimetil sulfid (DMS), supstance koju proizvodi samo živi svet, prenosi BBC News.

Međutim, naučnici sugerišu da ovo otkriće na planeti udaljenoj 120 svetlosnih godina još nije konačno, i da su potrebni dodatni podaci kako bi se potvrdilo njegovo postojanje. Osim DMS-a, istraživači su takođe identifikovali metan i ugljen-dioksid (CO2) u atmosferi planete, što povećava mogućnost postojanja vodenog okeana na ovoj udaljenoj planeti.

“Na Zemlji, DMS se proizvodi samo od strane živih bića. Veći deo njega u Zemljinoj atmosferi emituje se od fitoplanktona u morskim okruženjima.”, izjavio je profesor Niku Madhusudhan, koji je vodio istraživanje na Univerzitetu u Kembridžu.
Međutim, on je upozorio da detekcija DMS-a ostaje preliminarna i da su potrebni dodatni podaci koji se očekuju za godinu dana kako bi se potvrdilo njegovo prisustvo.

Ovo je prvi put da su astronomi detektovali potencijalno prisustvo DMS-a na planeti koja orbitira oko daleke zvezde. Međutim, rezultati se tretiraju s oprezom zbog sličnih tvrdnji koje su napravljene 2020. godine u vezi prisustva fosfina, potencijalnog znaka života, u oblacima Venere, a koje su kasnije opovrgnute godinu dana kasnije.

Dr. Robert Massey, zamenik direktora Kraljevskog astronomskog društva u Londonu, izrazio je uzbuđenje zbog rezultata.

“Polako se približavamo tački gde ćemo moći odgovoriti na veliko pitanje da li smo sami u Univerzumu ili ne”, rekao je Massey piše BBC News, a prenosi Mint.

James Webb svemirski teleskop može da analizira svetlost koja prolazi kroz atmosferu udaljene planete, otkrivajući hemijske karakteristike njenih molekula.

Planeta je udaljena više od 1,1 milijarde biliona kilometara, što rezultira vrlo malim količinama svetlosti koja stiže do teleskopa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: