Podeli vest

Stotine bugarskih poljoprivrednika protestovalo je danas u Sofiji jer, kako su naveli, vlada ne čini ništa u vezi sa rešavanjem njihovih sve većih problema, a protesti će biti nastavljeni i sutra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Valentina Petrova (STR)

Demonstranti su pozvali bugarskog ministra poljoprivrede Kirila Vateva da podnese ostavku zbog neispunjenja obećanja o ublažavanju administrativnog opterećenja poljoprivrednika, kao i nesposobnosti države da im ublaži visoke troškove i pad prihoda, prenosi AP.


Kako se navodi, bugarski farmeri su, poput njihovih kolega u drugim delovima Evrope, frustrirani aktuelnim propisima Evropske unije, teškoćama koje proističu iz porasta troškova nabavke đubriva i cena energije zbog rata u Ukrajini, kao i sve većim uvozom nekonkurentnih poljoprivrednih proizvoda koji umanjuju cene domaćih proizvoda.


Vencislav Varbanov koji predsedava Asocijacijom poljoprivrednih proizvođača rekao je da “vlada pridodaje još nepotrebnih tereta, umesto da potraži neke olakšice za poljoprivrednike”.
“Naši interesi nisu bili zaštićeni ni kada nas je ukrajinska jeftina roba preplavila, a nemamo ni budžetske garancije za gubitke koje smo pretrpeli zbog rata u toj zemlji”, naveo je on.

Foto: Tanjug/Valentina Petrova (STR)


U međuvremenu, Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica (NAZ), koja okuplja veliki broj proizvođača žita u Bugarskoj, najavila je protestne akcije sutra od 10 sati sa neograničenim rokom trajanja, prenosi agencija BTA.
Članovi te asocijacije doneli su tu odluku nakon današanjeg sastanka u vladi, pošto su regionalni ogranci NAZ-a jednoglasno ocenili da je predlog države nezadovoljavajući i neprihvatljiv.


Udruženje je, povodom izjave premijera Nikolaja Denkova da je predviđeno da će finansijsku podršku dobiti samo proizvođači žitarica koji mogu da dokažu gubitak za 2023. godinu, istaklo da želi neki oblik nadoknade za sve proizvođače žitarica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: