U Španiji je danas nastavljen protest poljoprivrednika koji su u utorak svojim traktorima blokirali glavne saobraćajnice širom zemlje, a sada pozvali na blokadu pijaca i luka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TanjugEmilio Morenatti (STF)

U Kataloniji, grupa od oko 1.000 traktorista napreduje ka centru Barselone, gde će se sastati sa predsednikom Pereom Aragonesom i ministrom za klimatsku akciju, hranu i ruralni program Davidom Maskortom.


Demonstranti su se takođe okupili u Pamploni, Logronju, Valensiji, Zamori i Kastilji-La Manči i Kastilji, javlja Pais.


Španski premijer Pedro Sančez obavezao se danas u Kongresu na jačanje zakona o lancu snabdevanja prehrambenim proizvodima koji zabranjuje prodaju sa gubitkom.


Takođe je rekao da će primeniti delove klauzule u uvozu hrane i da će tražiti pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kako bi se olakšalo prilagođavanje evropskim propisima.


Demonstranti zahtevaju poboljšanja uslova za poljoprivrednike, kao što su smanjenje oganičenja nametnutih zbog ekoloških propisa, poštovanje zakona o lancu snabdevanja hranom, fer cene za poljoprivredne proizvode i manje dažbine na dizel gorivo.
Protesti su započeti u utorak i blokada puteva rezultirala je saobraćajnim kolapsom na prilazima većini urbanih centara širom Španije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: