Podeli vest

U Belgiji danas počinje godišnja nuklearna vežba NATO-a pod imenom “Steadfast Noon”, koja ima za cilj da pokaže kako saveznici brane teritorije država članica nuklearnim oružjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Nato
Foto: Shutterstock

Učestvuju 60 aviona iz 15 zemalja koji će leteti iznad Belgije i Severnog mora, a radi se o dugo planiranoj vežbi koja se redovno održava, svake godine u drugoj državi članici.

Uključeni su borbeni avioni četvrte i pete generacije, kao i osmatračke letelice i tankeri, saopštio je NATO.

“Kao i prethodnih godina, u vežbi će učestvovati američki bombarderi velikog dometa B-52, ali će ove godine poleteti iz vazduhoplovne baze u Severnoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, zemlje domaćina vežbe, kao i iznad Severnog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Neće se koristiti pravo oružje”, navode iz NATO.

Vrežba “Steadfast Noon” se svake godine održava u drugoj zemlji NATO-a.

“Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno sredstvo odvraćanja Alijanse ostane bezbedno i efikasno“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Tokom ove vežbe, piloti iz zemalja NATO-a će se obučavati za lansiranje nuklearnog oružja, što podrazumeva poštovanje izuzetno strogih pravila i procedura.

NATO precizira da neće biti korišćeno pravo nuklearno oružje iznad belgijske teritorije, ali građani Belgije će u toku više dana moći da vide i čuju ove avione kako nadleću zemlju.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao je da bi nedopuštanje održavanja vežbe samo poslalo pogrešan signal, s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu i nuklearnu retoriku predsednika Vladimira Putina.

Rusija je u toku da se ova vežba održava, rekao je Stoltenberg.

Izvori Alijanse tvrde da se avioni neće približiti ruskoj teritoriji na manje od 1.000 kilometara.

Pored Belgije i Nemačke, na vežbi učestvuju i Holandija, Velika Britanija, Slovačka, Norveška, Letonija, Mađarska, Bugarska, Češka, Finska, Litvanija, Rumunija, Estonija i Slovenija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: