Podeli vest

Nakon što je Nemačka danas počela da raspoređuje svoje vojne trupe u članici NATO Litvaniji i prvi put od Drugog svetskog rata poslala svoje snage dugoročno van zemlje, litvanski lideri pozdravili su to kao “istorijski događaj”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pixa bay

Oko dvadesetak vojnika je stiglo danas u Litvaniju, kasnije ove godine pridružiće im se još 150 pripadnika nemačke vojske, a očekuje se da će nemački vojni kontingent do 2027. godine brojati 5.000 vojnika, prenosi AP.

“Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali neku svoju vojnu jedinicu van Nemačke”, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u Berlinu na ceremoniji ispraćaja vojnika i ocenio da je to “važnan dan za nemačku vojsku”.

U glavnom gradu Litvanije Vilnjusu, ministar odbrane Laurinas Kašćunas rekao je da je dolazak nemačkih trupa “odličan primer” za sve zemlje istočnog krila NATO, na granici sa Rusijom i njenim saveznikom Belorusijom.

“Stvorićemo takvu arhitekturu odbrane i odvraćanja da nijedan protivnik sa istoka neće ni pomisliti da testira član 5. NATO”, rekao je Kašćunas novinarima.

Član 5. o kolektivnoj odbrani je u srcu Severnoatlantskog pakta, a u njemu se navodi da se oružani napad na jednu ili više članica smatra napadom na sve zemlje NATO.

Nemačka vojska, Bundesver, od 1990-ih učestvuje u dugoročnim NATO operacijama u inostranstvu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: