Podeli vest

Takozvani simptom “moždane magle” povezan sa dugim kovidom uporediv je sa starenjem od 10 godina, istakli su istraživači koji se bave posledicama korona virusa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KORONA
Foto: Pixabay

Termin “moždana mogla” koristi se da bi se opisao osećaj mentalne usporenosti, ošamućenosti, nepažnje, nedostatka prisutnosti, konfuznosti, zbunjenosti.

U studiji Kraljevskog koledža u Londonu, istraživači su ispitivali uticaj Kovida-19 na pamćenje i otkrili da je kognitivno oštećenje najveće kod osoba koje su bile pozitivne i koje su imale simptome duže od tri meseca, preneo je britanski list “Gardijan”.

Studija, koja je juče objavljena u kliničkom časopisu “Lanset” otkrila je i da su simptomi kod obolelih pojedinaca produženi na skoro dve godine od početne infekcije.

“Ostaje činjenica da se dve godine nakon prve infekcije, neki ljudi ne osećaju potpuno oporavljenim i da su njihovi životi i dalje pod uticajem dugoročnih efekata koronavirusa”, rekla je Kler Stivs, profesorka koja se bavi starenjem i zdravljem na koledžu Kings.

Prema njenim rečima, potrebno je još raditi da bi se razumelo zašto se to događa i šta može da se učini da bi bila pružena pomoć.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: