Poslednji obrok tiranosaurusa starog 75 miliona godina bile su dve bebe dinosaurusa, što baca novo svetlo na to kako su ovi grabljivci živeli, saopštili su naučnici.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pexels

To je “čvrst dokaz da su tiranosaurusi drastično menjali svoju ishranu dok su odrastali”, saopštila je dr Darla Zelenicki sa Univerziteta u Kalgariju, prenosi BBC.
Pronađeni primerak je mladi gorgosaurus, blizak rođak džinovskog Ti-reksa.

Ovaj gorgosaurus je bio star oko sedam godina, što je po svom razvoju ekvivalentno tinejdžeru.

Kada je uginuo, težio je oko 330 kg, oko desetine težine odraslog gorgosaurusa.

U njegovom telu, tamo gde je bio želudac, pronađene su kosti dve bebe pticolikog dinosaurusa zvanog citipes.

“Sada znamo da su ovi tinejdžeri tiranosaurusi lovili male, mlade dinosauruse”, rekla je dr Zelenicki, jedan od vodećih naučnika u ovoj studiji, koja je objavljena u časopisu Sajens advens (Science Advance).

Niz ranijih fosilnih dokaza, uključujući i tragove ujeda tiranosaurida na kostima većih dinosaurusa, omogućili su naučnicima da izgrade sliku o tome kako su napadali gorgosaurusi i kako su jeli velike biljojede koji su živeli u krdima.

Dr Fransoa Terijen iz Muzeja paleontologije Rojal Tajrel opisao je ove odrasle tiranosauride kao životinje koje su se hranile “neselektivno”.

“Verovatno su napadali velike biljojede, grizli kroz kosti i otkidali meso”, rekao je on za BBC.

Ali dr Zelenicki tvrdi da su manji, nezreli tiranosauridi bili nespremni da skoče u krdo rogatih dinosaurusa teških i po nekoliko tona.

Kad je reč o ovom konkretnom fosilu, dr Zelenicki i njen tim su pronašli noge malih dinosaurusa na mestu gde je bio stomak gorgosaurusa, što znači da je ovaj predator “voleo batake”, kao najmesnatiji deo.

Gorgosaurusi, nešto manja i starija vrst od Ti-reksa, su kao mladi bili mišićavi i vitki, a kako su rasli, pretvarali su se u džinove koji su hodali sporije, ali su bili mnogo snažniji.

Profesor Stiv Brusate, paleontolog sa Univerziteta u Edinburgu i Nacionalnog muzeja Škotske, komentarišući prikaz Ti-reksa u filmu Park iz doba Jure iz 1993, gde je džinovski dinosaurus jurio automobil kroz izmišljeni tematski park, naveo je da veliki, odrasli Ti-reks ne bi jurio za automobilom da su oni tada postojali, jer je njegovo telo bilo preveliko i nije mogao da se kreće tako brzo, navodi BBC.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ