Podeli vest

U onome što nazivaju “probojem”, naučnici su otkrili biološki razlog zbog kojeg dobijamo više respiratornih bolesti tokom zime — hladan vazduh sam po sebi oštećuje imunološki odgovor koji se dešava u nosu. Toliko je jednostavno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

korona virus
Foto: Shutterstock

“Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje u vezi jednog faktora našeg urođenog imunološkog odgovora koji izgleda da je ograničen nižim temperaturama”, rekla je rinolog Dr. Zara Patel, profesorka otorinolaringologije i hirurgije glave i vrata na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford u Kaliforniji za CNN.

Zapravo, smanjenje temperature unutar nosa za samo 5 stepeni Celzijusa ubija gotovo 50% milijardi ćelija i virusa koji se bore protiv bakterija, prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u časopisu “The Journal of Allergy and Clinical Immunology”.

“Hladan vazduh je povezan sa povećanom virusnom infekcijom jer ste praktično izgubili polovinu svoje imunosti samo zbog tog malog pada temperature”, rekao je autor studije Dr. Benjamin Bleier, direktor translacionih istraživanja iz oblasti otorinolaringologije u Masačusetsu i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Harvarda u Bostonu.

Da biste razumeli zašto se ovo dešava, Bleier i njegov tim, zajedno sa koautorom Mansoor Amijijem, koji je na čelu Odeljenja za farmaceutske nauke na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, krenuli su u naučni detektivski lov.

Respiratorni virusi ili bakterije invadiraju nos, glavni ulaz u telo. Odmah, prednji deo nosa detektuje germe, mnogo pre nego što zadnji deo nosa postane svestan prisutnosti napadača, otkrio je tim.

Održavanjem temperature nosa može se smanjiti rizik od respiratornih infekcija?

Logično pitanje je da li se održavanjem temperature nosa može se smanjiti rizik od respiratornih infekcija? Izgleda da da.

Bleier i njegov tim izložili su četiri učesnika studije 15 minuta temperaturama od 4,4 stepena Celzijusa, a zatim su merili uslove unutar njihovih nosnih šupljina.

“Ono što smo otkrili je da kad ste izloženi hladnom vazduhu, temperatura u nosu može pasti čak i do 5 stepeni Celzijusa. I to je dovoljno da praktično onesposobi sve tri prednosti imunološkog sistema koje nos ima”, rekao je Bleier.

Šta to radi vašoj sposobnosti da se borite protiv prehlade, gripa i Covid-19? Smanjuje sposobnost vašeg imunološkog sistema da se bori protiv respiratornih infekcija za polovinu, rekao je Bleier.

Ispostavilo se da pandemija daje ono što nam je potrebno da se borimo protiv hladnog vazduha i održimo visoku imunost, rekao je Bleier.

“Maske vas ne štite samo od direktnog udahnutog virusa, već je to kao da nosite džemper na nosu”, rekao je.

U budućnosti, Bleier očekuje razvoj topičkih nosnih lekova koji će se oslanjati na ovo naučno otkriće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: