Podeli vest

Hranite se zdravo, fizički ste aktivni, ali ključno pitanje je da li zaista spavate dovoljno? Naučnici tvrde da vreme sna zavisi od godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Shutterstock

Naravno, jedete povrće i voće i vežbate najmanje 20 minuta dnevno, ali da li i vi dovoljno spavate? Preporuke za spavanje Nacionalne fondacije za spavanje mogu da vas nateraju da dva puta razmislite o tome da uštedite na suštinskoj stvari- snu.

Spavanje je ključno za vaše fizičko zdravlje i emocionalnu vitalnost, ali koliko vam je sati sna potrebno zavisi od vaših godina i faze razvoja .

„San je važan za mentalne funkcije: budnost, konsolidaciju pamćenja, regulaciju raspoloženja i fizičko zdravlje“, kaže Filis C. Ze, profesor neurologije i direktor centra za poremećaje spavanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Čikagu.

Premalo sati sna ili loš san može utrti put ka bezbrojnim emocionalnim i fizičkim problemima, od dijabetesa do gojaznosti, objašnjava dr Ze.

„Zapravo, podaci pokazuju da sa gubitkom sna dolazi do promena u načinu na koji telo rukuje glukozom, što može dovesti do stanja insulinske rezistencije (predijabetesa)“, kaže Ze za HelthDaily

„Postoje i dokazi da nedostatak san menja regulaciju apetita, što može dovesti do prejedanja ili izbora hrane koji takođe mogu doprineti gojaznosti ili prekomernoj težini.”

Koliko vam je sati sna zaista potrebno?

Koliko vam je sna potrebno da biste ostali zdravi, budni i aktivni zavisi od vaših godina i varira od osobe do osobe. Većini odraslih je potrebno najmanje sedam sati sna svake noći.

Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) i panel od 18 stručnjaka pročešljali su više od 300 studija kako bi identifikovali idealno vreme spavanja uskladu sa godinama. Dali su sledeće preporuke:

  • Novorođenčad (0 do 3 meseca): 14 do 17 sati sna
  • Bebe (4 do 11 meseci): 12 do 15 sati sna
  • Mala deca (1 do 2 godine): 11 do 14 sati sna
  • Predškolci (3 do 5 godina): 10 do 13 sati sna
  • Deca školskog uzrasta (6 do 13 godina): 9 do 11 sati sna
  • Tinejdžeri (14 do 17 godina): 8 do 10 sati sna
  • Mladi (18 do 25 godina): 7 do 9 sati sna
  • Odrasli (26 do 64 godine): 7 do 9 sati sna
  • Starije odrasle osobe (65 godina ili starije): 7 do 8 sati sna


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: