Britanski naučnici osmislili su biorazgradivi gel koji će se koristiti u obnovi oštećenja na srčanom mišiću koje uzrokuje srčani udar

Autor : Bilten.rs , Izvor : Hina/dpa

naucnici
Foto: Shutterstock

Gel bi mogao poboljšati zdravstveno stanje miliona ljudi širom sveta koji su preživjeli infarkt. 

Nakon višegodišnjih nastojanja stručnjaci sa Univerziteta u Manchesteru su, uz podršku Britanskog udruženja za srce (BHF), uspeli da stvore posebnu stvar koja se može ubrizgati direktno u živo srce i ubrizganim ćelijama efikasno pomoći da stvore novo tkivo. 

Naučnici su godinama tražili načine za uvođenje novih ćelija u oštećeni srčani mišić, nastojeći da smanje rizik, ali istorijski gledano kada su čelije ubrizgane direktno u srce, samo je jedan posto uspeo da se održati i preživi.

Novoosmišljeni gel ih uspeva održati na okupu dok se ‘ne prime’ na srčani mišić. Gel čine aminokiseline zvane peptidi, koje su građevni blokovi belančevina.

Oni se mogu ubrizgati u srce u obliku tečnosti, a zatim će se peptidi sami ponovo učvrstiti, čineći gel kompaktnim. Zahvaljujući tom procesu ćelije se drže na okupu dok se ‘ne prime’ za srce.

Naučnici su na miševima uspeli da dokaću da gel uspeva da podstakne rast normalnoga srčanog mišićnog tkiva. U srca životinja ubrizgali su fluorescentni gel, a rezultati su otkrili da se gel zadržao na srčanom mišiću dve nedelje.

Ehokardiogrami (ultrazvuk srca) i elektrokardiogrami (EKG, koji mere električnu aktivnost srca) na miševima su potvrdili sigurnost gela.

Kada su u gel dodali ljudske ćelije reprogramirane da postanu ćelije srčanog mišića, one su uspele rasti in vitro tri nedelje, a potom su stanice počele spontano ‘kucati’. 

Za uspešan rezultat od ključne važnosti je snadbevanje krvlju koja omogućava da se ubrizgane ćelije razviju u novo tkivo.

Da bi dobili više informacija istraživači planiraju da testiraju gel i nakon što miševi dožive srčani udar kako bi ustanovili da li će se i tada razvijati novo mišićno tkivo.

Studija je predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva u Mančesteru.

Profesor Džejms Lejper, pomoćnik direktora Britanskog udruđenja za srce rekao je da “nova tehnologija koristi prirodna svojstva peptida da bi potencijalno rešila jedan od problema koji je godinama ometao ovu vrstu terapije”.

“Ako se prednosti nove tehnologije pokažu efikasnima i u narednim istraživanjima, a zatim i kod pacijenata, ovakvi gelovi bi mogli da postanu značajna komponenta budućih tretmana koji će omogućiti popravku štete prouzrokovanu srčanim udarim”, dodao je profesor.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: