Podeli vest

Neurolozi u jednoj memorijalnoj klinici u Kini su postavili dijagnozu Alchajmerove bolesti kod 19-godišnjaka, što ga čini najmlađom osobom na svetu kojoj je postavljena ova dijagnoza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Korona virus ostavlja posledice na mozak
Foto: Shutterstock

Mladi tinejdžer je počeo da doživljava gubitak pamćenja oko 17. godine, a kognitivni gubici su se samo pogoršavali tokom godina, prenosi Science Alert.

Kako navodi ovaj portal, snimci mozga pacijenta su pokazali smanjenje hipokampusa, dela mozga koji je uključen u pamćenje, a cerebrospinalna tečnost ukazivala je na uobičajene markere ove najčešće forme demencije.

Alchajmerova bolest (AD) često se smatra bolešću starijih osoba, ali slučajevi ranog početka, koji uključuju pacijente mlađe od 65 godina, čine do 10 posto svih dijagnoza.

Gotovo svi pacijenti mlađi od 30 godina mogu objasniti svoj Alchajmerov sindrom patološkim genskim mutacijama, što ih svrstava u kategoriju porodične Alchajmerove bolesti (FAD). Što je osoba mlađa kada dobije dijagnozu, to je verovatnije da je rezultat nasledne greške u genu.

Međutim, istraživači sa Medicinskog univerziteta u Pekingu nisu mogli pronaći nijednu od uobičajenih mutacija odgovornih za rani početak gubitka pamćenja, niti bilo koje sumnjive gene tokom pretrage celokupnog genoma.

Pre ove dijagnoze u Kini, najmlađi pacijent sa Alchajmerovom bolešću imao je 21 godinu. Nosio je mutaciju gena PSEN1, koja dovodi do nakupljanja abnormalnih proteina u mozgu, stvarajući nakupine toksičnih plakova, uobičajenu karakteristiku Alchajmerove bolesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: