Podeli vest

22 identična blizanca učestvovala su u novoj studiji koja je imala za cilj da ispita da li je i u kojoj meri venagska ishrana dobra za ljude.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Studija je otkrila da su zdravi blizanci koji su osam nedelja konzumirali vegansku ishranu imali povoljnije rezultate u poređenju s njihovim rođacima koji su jeli meso i povrće.

Veganska ishrana rezultirala je smanjenjem “lošeg” LDL holesterola za 10% do 15%, smanjenjem insulina za 25% i gubitkom telesne težine za 3% u roku od osam nedelja. Studija je uključivala 22 para identičnih blizanaca, pri čemu je jedan blizanac praktikovao vegansku ishranu, dok je drugi konzumirao meso i povrće.

Tokom prve četiri nedelje, obe grupe su dobijale obroke kako bi se upoznale s vrstama hrane koje treba konzumirati. Zatim su blizanci bili zamoljeni da sami pripremaju svoje obroke tokom preostalih četiri nedelje.

Rezultati su pokazali da su blizanci na veganskoj ishrani imali niže biološke markerje starosti u poređenju s hronološkom starošću.

Iako su blizanci na veganskoj dijeti imali brzo poboljšanje zdravlja, istraživači ističu da nije neophodno postati vegan kako bi se imali koristi od nalaza studije. Postepeno smanjenje unosa mesa i proizvoda životinjskog porekla takođe može doprineti poboljšanju zdravlja. Studija je bila neobična jer je koristila genetski identične blizance, što je omogućilo kontrolu genetskih i okolišnih faktora. Međutim, istraživači ističu da rezultati od identičnih blizanaca možda nisu primenljivi na opštu populaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: