Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović razgovarala je danas sa predstavnicima Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan o novim poljima zajedničke saradnje, a naročito u okviru BIO4 Kampusa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović (HO)

Ministarka Begović predstavila je BIO 4 Kampus i istakla da postoje različiti aspekti na kojima je saradnja dve zemlje moguća i poželjna, uključujući veštačku inteligenciju, biotehnologiju, ali takođe i autonomna vozila za koja smo dobili dozvolu trećeg nivoa.

“Naš kolaborativni potencijal u svim ovim oblastima je ogroman. Takođe, mi već imamo sjajnu saradnju sa Kinom u oblasti nauke za koju su naši naučnici izuzetno zainteresovani. Gradimo jake konekcije sa različitim institutima širom Kine, a radujemo se i tome što će Kina biti deo Sajma nauke i tehnoloških dostignuća u maju u Beogradu, kako bi naši predstavnici privatnog sektora mogli da vide fantastične inovacije koje dolaze iz Kine i da se upoznaju sa svim što radite u vašoj zemlj”, rekla je ministarka.

Kako je navela Begovićeva, BIO4 Kampus će biti mesto gde će akademska i naučno-istraživačka zajednica raditi blisko sa privatnim kompanijama i startapima.

“Ovo je najveća pojedinačna investicija Republike Srbije u nauku, ali takođe najveća i u regiji, tako da vidimo ovaj projekat kao prednost ne samo za našu državu, već i za region, ali i svet jer će biti izuzetno mesto za zajedničku saradnju”, rekla je ministarka, navodi se u saopštenju ministrstva.

Istakla je da se raduje izgradnji Panda centra u okviru BIO4 Kampusa u kom će na zajedničkim istraživanjima raditi srpski i kineski stručnjaci.

Li Hiling ispred Instituta za industrijske inovacije i razvoj Vuhan dodala je da se nada da će se ostavariti zajednička saradnja.

“Radujem se i nadam projektima u kojima možemo da ostvarimo zajedničku saradnju. Naša dosadašnja saradnja je izuzetno prijatna i želimo dodatno da je učvrstimo u novim zajedničkim poduhvatima, kako bismo dodatno učvrstili prijateljstvo i kolaboraciju između naša dva naroda”, rekla je Li Hiling.

Direktor Tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednika Vlade Srbije Nenad Paunović prezentovao je prisutnima projekat BIO4 Kampusa.

Obe strane su istakle volju i želju da zajedno rade na BIO4 Kampusu u svim poljima u kojima je zajednička saradnja moguća, pa će Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Institut za industrijske inovacije i razvoj Vuhan nastaviti sa daljim razmatranjem mogućnosti kolaboracije u ovim okvirima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: