Podeli vest

Sigurno ste čuli za magičnu cifru od 10.000 koraka i dnevno, ali verovatno niste znali da ova priča ima jako malo veze sa naukom, a mnogo više sa marketingom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Naime priča o tome da je hodanje 10.000 koraka sjajna za opšte zdravlje zapravo ne potiče od naučnika, već od marketinških stručnjaka.

Originalnu preporuka da se napravi 10.000 koraka dnevno zapravo deo japanske reklamne kampanje iz 1965. godine koja je imala za cilj da prodaje pedometre.

Od tada, nekoliko istraživanja je pokušalo da dokaže da li su 10.000 koraka (oko 8km ) idealan cilj za zdravlje i kondiciju.

Ukupni rezultati su bili pomešani, što pokazuje da ne postoji univerzalna preporuka i da su potrebe svake osobe jedinstvene.

Ipak, nauka je otkrila da hodanje zaista pruža brojne benifite.

Čovek je za početak rođen da hoda, a kasnije je za potrebe prelaska do udaljenih mesta koristio životinje, a zatim motorna vozila.

Evo kakvi su to benifiti od hodanja koji su naučno potvrđeni

Kardiovaskularne prednosti

Hodanje, posebno brza šetnja, može smanjiti rizike od kardiovaskularnih bolesti, pomoći vam da postignete i održavate zdravu težinu i smanjiti sistolni i dijastolni krvni pritisak, prema istraživanju. Kako se vaša aerobna sposobnost poboljšava, vaše telo efikasnije koristi kiseonik, što znači da vaše srce ostaje snažno, a arterije ostaju prohodne.

Uticaj na mentalno blagostanje

Svakodnevno hodanje može dovesti do pozitivnijeg raspoloženja i poboljšati ukupno mentalno zdravlje. Za ljude sa depresijom, anksioznošću i stresom, hodanje je odličan način da podrže oporavak, zajedno sa savetima i tretmanom od strane medicinskog stručnjaka.

Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Psychophysiology pokazuje da hodanje u prirodi, čak i četvrt milje u bilo kom tempu, pruža značajne koristi za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje nivoa stresa i anksioznosti i poboljšano psihičko stanje u poređenju sa vežbanjem u zatvorenom prostoru.

Jačanje mišića i kostiju

Hodanje može doprineti jačanju mišića, posebno mišića donjeg tela i trupa, ako ste novi u vežbanju. Iako je trening otpora neophodan za kontinuirano poboljšanje, oni koji su novi u fizičkoj aktivnosti mogu videti neko umereno jačanje.

Rizici i prilagođavanja

Postoje potencijalni rizici i razmatranja povezani sa hodanjem 10.000 koraka dnevno, kao što su povrede usled preteranog naprezanja, naprezanje zglobova i problemi sa stopalima. Ovi potencijalni problemi zavisiće od vašeg trenutnog nivoa kondicije i da li imate postojeće povrede ili zdravstvene probleme.

Možete smanjiti verovatnoću suočavanja sa ovim rizicima nošenjem odgovarajuće obuće, postepenim zagrevanjem na sporijem tempu pre brze šetnje i slušanjem svog tela kako biste sprečili povrede. Takođe je mudro ograničiti napredak, dodavajući samo oko 10% više napora u vašu trenutnu rutinu šetnje svake nedelje u obliku udaljenosti, vremena ili intenziteta.

Naravno, pravilno hidriranje, snabdevanje tela hranjivim namirnicama i adekvatan san će vam pomoći da izbegnete preterivanje i podržavaju oporavak. Nisu potrebni dani odmora od hodanja, ali možda ćete želeti da nekoliko dana smanjite broj koraka ako se osećate preterano umorno.

Prilagođavanje cilju od 10.000 koraka

Iako je cilj od 10.000 koraka (oko 5 milja) odličan cilj za mnoge ljude, to nije jedini broj koraka koji može pružiti zdravstvene koristi i možda nije optimalan cilj za svakoga. Na primer, broj koraka koji je najbolji za vas može se menjati svakodnevno, nedeljno, mesečno i tako dalje, i zavisi od niza faktora kao što su:

  • Nivo kondicije
  • Godine
  • Težina
  • Lični ciljevi
  • Ukupne navike fizičke aktivnosti

Osobe koje su nove u vežbanju mogu bolje držati niži broj koraka, dok oni koji izvode kraće periode fizičke aktivnosti većeg intenziteta mogu zahtevati manje koraka. Jednostavno fokusiranje na napredak tokom vremena je pametan izbor ako ne dostižete cilj od 10.000 koraka. Nastojte da svake nedelje dodate 1.000 koraka ukupnom dnevnom broju i nastavite da povećavate kako smatrate da je odgovarajuće.

Takođe, mnogi faktori utiču na to koliko je intenzivna vaša šetnja, vaš puls i koliko kalorija sagoreva. Međutim, ako vam odabir i pridržavanje određenog broja koraka pomaže da formirate naviku šetnje, onda nema ničeg lošeg u težnji ka 10.000 koraka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: