Podeli vest

Vest da slavni holivudski glumac Al Paćino čeka svoje peto dete sa devojkom koja je od njega mlađa više od 50 godina podstakla je raspravu o uticaju razlike u godinama na trajnost veze ili braka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

BRAK
Foto: Pixabay

Psiholozi i sociolozi i dalje pokušavaju da pronađu odgovor na pitanje koja je idealna razliku u godinama između muškaraca i žena . Novim istraživanjem, korak su bliže.

No, pre odgovora na to ključno pitanje, psiholozi su dali odgovor na pitanje na koji način uopšte tražimo partnere.

Prema evolucionoj teoriji, muškarci imaju tendenciju da ih privlače mlađe žene zbog njihove reproduktivne vrednosti, dok žene često traže starije partnere zbog njihove društvene stabilnosti i resursa.

U slučaju Al Paćina i njegove devojke Noor ova teorija bi mogla biti apsolutno tačna, ali da li je ova razlika u godinama idealna?

Istraživanja pokazuju da nije.

Naime, prema istraživanju sprovedenom na 3.000 žena i muškaraca širom Evrope, postoji formula koja povećava šanse za uspeh veze ili braka.

Prema objašnjenju psihologa, veza u kojoj je muškarac stariji od žene pet godina ima najveće šanse za uspeh. Suprotno tome, veze u kojima je muškarac stariji 20 godina ili više imaju najmanje šanse za kvalitetan zajednički život.

Dokazano je kako žene emotivno sazrevaju puno ranije od muškaraca, te je razmak od tri do pet godina dovoljan da bi partneri bili na istom emocionalnom nivou.

S druge strane, partneri različitih generacija gotovo sigurno će imati različite poglede na životne vrednosti, drugačije ukuse i stavove, zbog čega vremenom može doći do nerešivih nesuglasica.

Ipak, godine su samo jedan od faktora za uspeh veze, pa se može dogoditi da Al Paćino i Noor demantuju sociologe i budu izuzetak od pravila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: