Podeli vest

Naučno istraživanje koje su sproveli stručnjaci na nemačkom Univerzitetu u Esenu tvrde da dodir može da smanji bol, depresiju i anksioznost, kao i da više dodira pomaže u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto:Pexels

Bilo da je u pitanju zagrljaj prijatelja ili dodirivanje omiljene tkanine, osećaj dodira je koristan i za telo i za um, tvrde istraživači, prenosi londonski Gardijan.

Dodir je prvo čulo koje se razvija kod novorođenčadi i ono je ključno za otkivanju okruženja i i komuniciranje.

Izostanak fizičkog kontakta tokom pandemije kovida-19 teško je pogodio veliki broj ljudi širom sveta. Veliki broj studija je samo sugerisao da je dodir koristan za naše zdravlje, ali sada su stručnjaci Univerziteta u Esenu svojim straživanjima došli do jednostavnog zaključka – dodir pomaže.

Foto: Pixabay

Dr Helena Hartman, koautor istraživanja iz Univerzitetske bolnice u Esenu potvrdila je da više usaglašenih dodira tokom dana može pomoći da se ublaže ili potencijalno ublaže mentalne i fizičke tegobe.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Human Behaviour obuhvatilo 212 ranije objavljenih studija i integrisalo je statističke analize 85 studija u kojima su učestvovale odrasle osobe i 52 studije sa bebama.

Istraživači su otkrili da je dodir podjednako koristan i za mentalno i za fizičko zdravlje kako odraslih tako i novorođenčadi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: