Podeli vest

Danas se navršava 19 godina od ubistva Zorana Ðinđića, prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji i predsednika Demokratske stranke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Zoran Đinđić- Sahrana
Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položiće venac na mestu gde je Ðinđić ubijen, u dvorištu Vlade Srbije.

Zoran Ðinđić ubijen je 12. marta 2003. godine, u dvorištu Vlade u Nemanjinoj 11, a na njega je pucao snajperom pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović.

Za njegovo ubistvo na po 40 godina zatvora osuđeni su nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i Jovanović kao neposredni izvršilac, te desetorica saučesnika, dok su dvojica vođa “zemunskog klana” Dušan Spasojević i Mile Luković Kum ubijeni u policijskoj akciji prilikom hapšenja.

Ðinđić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija, dok je u pogrebnoj povorci bilo više stotina hiljada građana.

Za vreme Ðinđićevog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Rođen je 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine, da bi doktorirao 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu, gde je radio kao asistent.

U Srbiju se vraća 1990. godine i postaje jedan od osnivača DS u kojoj je u septembru te godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a 1994. godine zamenjuje Dragoljuba Mićunovića na funkciji predsednika DS. Ðinđić je bio i poslanik u prva tri višestranacka saziva Narodne skupštine i u Skupštini SRJ


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: