Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su građani Srbije u prvom tromesečju ove godine obavili 16,8 miliona kupovina na internetu karticama i elektronskim novcem, čime je potvrđen nastavak međugodišnjeg trenda rasta, koji u odnosu na isto tromesečje 2023. iznosi 34,8 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Kako se navodi, u prvom tromesečju 2024. od ukupnog broja kupovine na internetu obavljene u dinarima beleže rast od 31,3 odsto, a vrednost pomenutih kupovina uvećana je za 32,7 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Posmatrano apsolutno, ovakvih transakcija je u prvom tromesečju 2024. godine ukupno bilo 11,5 miliona, a od tog broja na internet stranicama domaćih trgovaca izvršeno je preko 10,7 miliona kupovina u vrednosti od 30,5 milijardi dinara.

Centralna banka Srbije ističe i da je kada je reč o plaćanjima na stranim internet stranicama u prvom tromesečju ove godine zabeležen je porast broja transakcija u evrima od 50,1 odsto, odnosno on je bio 3,1 milion, naspram dva miliona plaćanja, koliko je bilo u prvom tromesečju 2023. godine.

“Njihova vrednost u ovoj godini je veća za 38,4 odsto, odnosno iznosi 133 miliona, a u istom periodu 2023. je bila 96,1 miliona evra”, navedeno je u saopštenju NBS.

Dodaje se i da je u prvom tomesečju 2024. broj plaćanja u američkim dolarima na internetu beleži rast od 33,3 odsto (2 miliona naspram 1,5 miliona plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 29,2 odsto (47,8 miliona naspram 37 miliona dolara) u odnosu na prvo tromesečje 2023. godine.

U saopštenju NBS se naglašava da posmatrani podaci pokazuju većinsko opredeljene građana Srbije za kupovinu u domaćim internet prodavnicama, što je trend koji se nastavlja i u ovom tromesečju.

Centralana banka Srbije precizira da se u skupu ovih podataka ne nalaze kupovine plaćene pouzećem robe, s obzirom na to da NBS ne raspolaže tim podacima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ