Podeli vest

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine iznositi 5,7 odsto, što predstavlja smanjenje treći mesec zaredom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

narodna banka

Kako se podseća, u prethodnoj, oktobarskoj anketi očekivanja međugodišnje inflacije predstavnika finansijskog sektora su iznosila 5,9 odsto.
Prema navodima NBS, inflaciona očekivanja finansijskog sektora nalaze se na opadajućoj putanji i prema rezultatima ankete agencije Blumberg, gde je poslednja decembarska anketa pokazala da očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 4,5 odsto, čime su se inflaciona očekivanja finansijskog sektora prvi put od aprila 2022. godine našla u granicama cilja NBS-a.

Centralna banka ističe i da su kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika za godinu dana unapred, smanjena sa devet odsto u oktobru na sedam odsto u novembru, što je ujedno i najniži nivo inflacionih očekivanja u ovoj godini.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

U saopštenju NBS se dodaje i da su očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred u novembru 4,2 odsto, kao i da su na neznatno višem nivou nego u oktobru kada su bila četiri odsto.

“Očekivana inflacija za tri godine unapred u novembru nalazi se na nivou od 3,5 odsto, dok je u oktobru bila tri odsto , tako da su i srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS, što ukazuje na kredibilitet monetarne politike i efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala očekivanja”, navodi NBS.

Centralna banka Srbije ističe i da su srednjoročna očekivanja privrednika ostala nepromenjena u odnosu na oktobarsku anketu i iznose šest odsto za dve godine unapred, odnosno pet odsto za tri godine unapred.

Podseća se i da radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: