Podeli vest

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da Srbija beleži rekordni priliv stranih direktnih investicija tokom prošle godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da Srbija, uprkos povećanoj globalnoj neizvesnosti, beleži rekordni priliv stranih direktnih investicija tokom prošle godine.

“Od početka januara, zaključno sa 10. decembrom, priliv stranih direktnih investicija iznosio je 4,1 milijardu evra, tako da je izvesno da ćemo za 2022. godinu imati novi rekord”, navela je NBS.

Prema podacima centralne banke, tokom prve polovine prošle godine priliv direktnih investicija iz zemalja EU iznosio 401 milion evra, ili 29,4 odsto od ukupnog iznosa stranih ulaganja, dok su zemlje članice unije 2021. godine u Srbiji investirale 1,762 milijarde evra, što je činilo 45,6 odsto ukupnih stranih investicija.

Napominje se da je tokom marta i aprila 2022. godine, zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, priliv stranih direktnih investicija bio privremeno usporen, ali da je tokom ostatka godine to ne samo nadoknađeno, već su čak i premašene inicijalne projekcije rađene pre sukoba u Ukrajini.

“Najznačajniji faktor koji je uticao na nastavak priliva stranih direktnih investicija pre svega je postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost, uprkos negativnim uticajima koji dolaze iz inostranstva. Povoljna poslovna klima, uspostavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini s mnogim zemljama, kao i nastavak investiranja u razvoj infrastrukture, dodatno su doprineli kontinuiranom prilivu stranih direktnih investicija”, ističe NBS.

Navodi se da je, kao i prethodnih godina, priliv stranih direktnih investicija ostao diversifikovan i usmeren pretežno u izvozno orijentisane sektore privrede, zahvaljujući čemu je srpski izvoz robe i usluga od 2015. do 2021. godine u proseku rastao po dvocifrenim godišnjim stopama.

NBS naglašava da je zahvaljujući očuvanju postojećih i otvaranju novih izvoznih kapaciteta tokom 2021. godine pomoglo povećanju robnog izvoza Srbije tokom protekle 2022. godine, uprkos negativnim eksternim šokovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ