Podeli vest

Za one koji uživaju u osećaju topline dok se ispod vrućeg tuša stvara para će u ovoj rutini posebno uživati tokom hladnih jesenjih i zimskih meseci. Štaviše, vruća kupka će biti jedini način zagrevanja tela, ali i željena doza relaksacije. Ipak, prema kardiovaskularnom hirurgu, ovu bismo naviku trebali drastično smanjiti i menjati.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Vruća voda i zdravlje

I sam korisnik društvenih mreža dr. Mahyar Maddahali koji kroz svoje videe edukuje pratioce o raznim zdravstvenim problemima, objavio je jedan s više od 10.000 pregleda u kojem izjavljuje da prevruća voda zapravo loše utiče na naše zdravlje, prenosi portal Živim.hr.

Postoji četiri posledice koje nastaju nakon korišćenja preterano vruće vode – rekao je dr. Maddahali. Na koje je posledice mislio, nabrajamo u nastavku.

1. Može uzrokovati suhoću kože

Na površini kože se nalaze prirodna ulja koja ju održavaju vlažnom. Vruća voda ih može potpuno isprati, pa može doći do suvoće – rekao je.

Tuširanje ili kupanje u vrućoj vodi može takođe proširiti krvne žile te tako pospešiti crvenilo i iritaciju kože.

2. Kosa

Prevruća voda može oštetiti kosu – objasnio je.

Topla voda može imati i pozitivne i negativne učinke na kosu, zavisno o različitim faktorima kao što su učestalost korištćnja i tip kose. Preterano korišćenje vruće vode može doprineti suvoći kose, iritaciji temena, gubitku strukture, cirkulaciji, kao bleđenju boje.

3. Nesvestica

Mogla bi se pojaviti i nesvestica.

Ako se predugo tuširate vrućom vodom, to može dovesti do naglog pada krvnog pritiska, a potom uzrokovati i nesvesticu – upozorio je ovaj kardioavaskularni hirurg.

4. Imuni sistem

Ovaj je hirurg takođe upozorio da preterano korišćenje vruće vode može ugroziti imuni sistem. Iako topla voda sama po sebi nije loša za naš sistem, ključno je koristiti je odgovorno kako biste izbegli opekline, dehidraciju i preterani stres za telo.

Kada je reč o najboljoj temperaturi za tuširanje, njujorški dermatolog Robert Anolik sugeriše tuširanje u mlakoj vodi.

Kožna barijera sastoji se od kožnih proteina i ulja koji sprečavaju isparavanje vode iz kože, štiteći je od spoljnog sveta. To je jedna od naših prvih linija obrane od infekcija i zagađenja – rekao je.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ