Podeli vest

U paketu da se “izduva” loša energija ili da se začini fina jela – tu je žalfija. Ali njen čaj se posebno smatra čudotvornim lekom za isceljenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Kada pomislimo na žalfiju , naš nepogrešivi ukus odmah nam pada na pamet. Sa svojim jakim i pomalo gorkim ukusom, biljka se ne slaže sa svime i zato retko završava na jelovnicima većine ljudi. Šteta, ali biljka je poznata kao lekovita biljka koja leči mnoge bolesti, navodi Schweizer-illustrierte. Veoma lak način da konzumirate više žalfije je čaj. Osušeni i kuvani listovi ne samo da vas greju iznutra, već pozitivno utiču i na naše zdravlje . Šta tačno piće obećava?


Čaj od žalfije može…

… stimuliše cirkulaciju krvi svojim esencijalnim uljima

… obezbediti opuštanje u stresnim situacijama

… njegove gorke supstance pomažu kod nadimanja i osećaja sitosti

… inhibiraju proizvodnju znoja

… rešava simptome prehlade zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu

… poboljšati pamćenje

… inhibiraju upalu (npr. na desni).

Za pripremu čaja jednostavno prokuvajte jedan do dva grama sušene žalfije sa 150 ml vrele vode. Nakon deset minuta kuvanja, gotovo piće se može pijuckati.


Čuvajte se neželjenih efekata

Ali budite oprezni: više od šest grama žalfije ne bi trebalo da završi u vodi dnevno . Kao i kod mnogih lekova, neželjeni efekti se mogu javiti i kod lekovitih biljaka ako se konzumiraju prekomerno. Ako pijete previše, supstanca tujon koju sadrži pretvara se u vrstu neurotoksina koji može izazvati glavobolje i gastrointestinalne probleme . Previše konzumiranja takođe može dovesti do problema sa urinarnim traktom.

Ako više volite da budete sigurni, držite se najviše dve šoljice dnevno – tada čaj od žalfije ima samo pozitivne efekte na telo i um.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: