Podeli vest

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je nestašica mleka kratkotrajna i da nema potrebe da građani kupuju veće količine mleka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

NEDIMOVIĆ
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je litar mleka u Srbiji do pre nekoliko dana koštao jedan evro, a u okruženju između 1,35 i 1,7 evra i da čim postoji takva razlika prerađivačka industrija gleda da svoje proizvode proda skuplje.

“Srpsko tržsiste traži tu robu, proizvođači mleka traže cenu za svoju robu i dođe se u makaze da se desi kratkotrajna nestašica mleka”, istakao je Nedimović gostujući na TV Pink.

Ocenio je da je na tržištu i društvenim mrežama proteklih dana bilo mnogo špekulacija i dezinformacija oko mleka, njegove cene, broja mlečnih krava u Srbiji.

Ukazao je i na još jedan problem, a to je da, kako je rekao, Bugarska i Rumunija skoro i da nemaju mlečnu industriju, Severna Makedonija takođe nema mleka a da su jedine dve države na ovim prostorima koje imaju dovoljno mleka Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Pitanje je samo gde mleko završi. Da li na srpskim policama, kao UHT mleko ili u jogurtu, kiselom mleku, pavlaci, kojih ima dovoljno”, zapitao je ministar Nedimović.

Naveo je da su i sa našeg tržišta kompenzovane nestašice mlečnih proizvoda u okruženju, kao što je recimo bilo u Austriji pre par meseci i da je zbog svega toga Vlada Srbije zabranila izvoz sirovog i pasterizovanig mleka do kraja septembra.

Nedimović je rekao da se nestašice nekada i veštački izazivaju a da se sada dešava da ljudi kupuju i po 20 litara mleka, za čim, kako je naglasio nema potrebe.

Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije će se pozabaviti merama vezanim za junice kako bi Srbija imala više mleka ali to, kako je rekao, mora biti vezano i sa mlekarskom industrijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: