Podeli vest

Na 632.000 hektara pšenice imaćemo oko 3,2 miliona tona pšenice, rekao je Nedimović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nedimović
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je prinos pšenice ove godine dobar i da u proseku iznosi 5,02 tone po hektaru, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka, ali manje nego lane.

“Na 632.000 hektara pšenice imaćemo oko 3,2 miliona tona pšenice, a to je sa prelaznim zalihama dvostruko više od količine koja je Srbiji potrebna za jednu godinu”, rekao je Nedimović gostujući na TV Prva.

Istakao je da će biti dovoljno pšenice za ljude, za stoku i industriju i da će pšenice biti i za izvoz.

“Imaćemo pšenice da izvezemo našim komšijama, a kad smo kod izvoza priča se o kvotama za izvoz i da je Srbija zabranila izvoz pšenice. To nije tačno što pokazuju i brojevi, jer smo lane u maju kada nije bilo kvota izvezli 61.000 tona, a ove godine kada su kvote postojale izvezli smo skoro tri puta više, odnosno 176.000 tona”, rekao je Nedimović uz ocenu da nema smisla priča o zabrani izvoza.

Govoreći o cenama osnovnih životnih namirnica, ministar je podsetio da su zamrznute cene za pet namirnica i naveo da će Vlada Srbije pratiti tržište i reagovati po potrebi ali da ne očekuje cenovne skokove na tržištu.

Odgovarajući na pitanje kada će biti rešen problem sa neplaćenim porezima i doprinosima poljoprivrednika za penzijsko i invalidsko osiguranje Nedimović je rekao da se sa Svetskom bankom, Ministarstvom finansija i Ministarstvom rada, radi na projektu kojim bi trebalo da se razreši ovaj problem star decenijama.

“Praksa je dugo bila da iste doprinose plaćaju i oni koji imaju hektar zemlje i oni koji imaju sto hektara. Dug poljoprivrednika prema Fondu PIO po ovom osnovu narastao je na oko dve milijarde dolara”, rekao je ministar Nedimović.

Naveo je da očekuje da će sa formiranjem nove vlade i novog ministarstva, sadašnja radna verzija projekta biti završena i problem konačno rešen.

Nedimović je rekao i da će u narednih mesec-dva biti isplaćena kovid pomoć iz 2020. godine za tov bikova onim poljoprivrednicima koji ovu pomoć još nisu dobili.

Rekao je da je isplaćeno oko 95 odsto pristiglih zahteva za ovu pomoć, a da će ostalima, čiji su zahtevi bili na dopuni, pomoć biti isplaćena uskoro.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: