Podeli vest

Nedimović je najavio da će vlada na narednoj sednici doneti odluku o slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poljoprivrednici
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

 Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljporivrednika Srbije, da će vlada na narednoj sednici doneti odluku o slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

“Ono što ste čuli sinoć na konferenciji za štampu predsednika jeste da će na sledećoj sednnici vlade biti predložen slobodan izvoz žitarica i ja sam obavestio predstavnike udruženja o tome. Isto tako imamo neke tehičke stvari koje smo dogovorili u vezi sa poljoprivrednim kreditima i odlaganjem plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom”, rekao je Nedimović za Tanjug posle sastanka.

Ministar je naveo da u vezi sa zahtevima poljoprivrednika o subvencionisanom dizelu i mineralnom đubrivu ne može još da govori.

“O tome ćemo narednih dana iz prostog razloga što moramo da vidimo šta se dešava u svetu sa naftom i đubrivom. Mi kupujemo dosta đubriva, ali ne možemo znati u kom trenutku ćemo ga dopremiti, jer su neverovatni logistički probelmi na prostoru Dunava i treba nam još malo vremena da bismo mogli dati konktrena rešenja”, objasnio je Nedimović.

Rekao je da će u vezi sa zahtevom da premija za mleko za drugi kvartal bude u istom iznosu kao i za prvi biti razgovarano u vladi i da će za sedam dana biti iznet stav o tome.

Nedimović je ocenio kako je sastanak bio konstruktivan i da je odlično to što se o problemima razgovara.

“Najvažnije je da razgovaramo i da za stolom nađemo rešenja u ovom čudnom vremenu svih dešavanja u Ukrajini koja se neverovanto reflektuju na hranu i enegrente”, rekao je ministar poljoprivrede.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu da su dobili obećanje da će ministar obezbediti da premija za mleko ponovo bude 15 dinara po litru i da su se složili da sačekaju nedelju dana kako bi sva obećanja bila ispunjena.

“Sačekaćemo tu nedelju dana da vidimo da li će ministar da ispuni obećanja koja nam je dao pa ćemo onda doneti odluku da li će biti protesta i kada. Sada sve zavisi od toga šta će ministar da ispuni od obećanja, ali svesni smo i mi toga da neke stvari ne mogu da se reše u jednom danu i na jednom šatanku”, rekao je Baćina.

On je potrvrdio da je Nedimović ponudio pomoć da se uvede moratorijum na otplatu kredita kojima poljoprivrednici finaisraju proizvodnju i da će pokušati da se odloži plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer proizvodajči zbog suše ne mogu da ga plate.

“Mi ćemo ovo da guramo do kraja. Nas zanimaju sistemska rešenja i da se to konačno reši, da ne moramo zbog svake situacije da dolazimo u Beograd da tražimo pomoć. Idemo do kraja, da konačnao uvedemo red u srpski agrar”, naglasio je Baćina.

On je ocenio da poljoprivrednici gube tri dinara po kilogramu sa sadašnjom cenom pšenice, jer je otkupna cena 25 dinara, a proizvodnaj 38 dinara.

“Sve ispod 45 dinara za kilogram je malo. Da može poljoprivednik da zaradi, da otplati zakupe i troškove”, ocenio je Baćina.

On je naglasio da je Nedimović poslao dopis Republičkim robnim rezervama da kvotu od 131.000 tona pšenice mogu da otkupljuju direktno od proizvldahca, a ne od otkupljivača.

Baćina je objasno, kako otkupljivači ratarima plaćaju 30 dinara po kilogramu, a robnim rezervama tu istu pšenicu prodaju po 40 dinara, koliko držva plaća.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: